Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков
Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков / БГНЕС, архив
Докладът на Европейската комисия е обективен, той отчита, че нито една от определените през януари препоръки не е изпълнена. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по повод на доклада за България по механизма за сътрудничество и проверка.

Той отбеляза, че през януари са били издадени 17 препоръки и тогава всички политически сили са се обединили, че те са изпълними до края на годината, за да отпадне механизмът за наблюдение преди Българското председателство на Съвет на Европейския съюз. Десет месеца по-късно нито една от препоръките не е изпълнена, коментира Зарков. Докладът непрекъснато констатира "има напредък", но препоръката не е изпълнена, отбеляза той и определи доклада като "провал".

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

ЕК ни каза: "Добре, но опитайте пак", коментира Зарков, като уточни, че пак ще е догодина. Той не е оптимист, че, след като в позитивния контекст на българското председателство не сме успели да убедим европартньорите, че сме свършили добра работа, това ще се случи следващата година.

България ще се озове в доста непривичната ситуация да председателства един съюз, който се съмнява в основните принципи в тази страна, а именно върховенството на правото, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България". По думите му на този фон е необяснимо въодушевлението за доклада от представителите на ГЕРБ.

Цачева за евродоклада: Този е най-позитивният досега

Крум Зарков отбеляза, че в документа ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен, недостатъчно добре подготвен и гражданското общество се чувства изключено от него. В този доклад е констатирано също, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта, каза депутатът от левицата.
 
Относно новия антикорупционен закон той посочи, че отново, както през януари, ЕК се съмнява доколко е уместно комисията за конфискация да бъде основа на новия т.нар. антикорупционен орган. Поставен е и акцент върху ефективното разследване.

Прокуратурата: Липсата на нови препоръки в евродоклада е показателна за напредъка

Относно избора на членове на Висшия съдебен съвет, Зарков коментира, че докладът констатира, че процедурата е успешна, че е била по-добра от предишния път, но също така, че дискусията не е била достатъчно широка и обективна. Докладът казва, че правим и ново законодателство и по НПК, и по Закона за съдебната власт, но констатира и начина, по който го правим - с предложения на народни представители, без обществено обсъждане, с неглижиране на становищата на специално създадения съвет, добави той.

ГЕРБ: Евродокладът е обективен и мотивиращ

Работата предстои, съдебната реформа в България не е завършена и това се констатира много ясно в доклада на ЕК, заключи Крум Зарков.
БТА