Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов / БГНЕС, архив
Докладът на ЕК е добра основа за аргументи срещу вота на недоверие, смятат от ГЕРБ във връзка с представения шестнайсети доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който отчита изпълнението на 17-те препоръки от януари. Затова управляващите очаквали мотивите на БСП и ДПС, които обявиха, че ще искат оставката на кабинета заради корупцията.

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа


Партията на Борисов не смята, че констатациите на ЕК се дължат на предстоящото българско европредседателство.Докладът е обективен, по думите на председателя на ПГ на ГЕРБ пред журналисти Цветан Цветанов, и мотивиращ - според председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Цветанов подчерта, че в документа няма нови препоръки, отчита необратимост на процесите у нас и изрази надежда през 2018 г. наблюдението за България да бъде преустановено. В частност той е удовлетворен от констатациите, свързани с борбата с организираната престъпност и работата на съответните органи и структури.

Цачева за евродоклада: Този е най-позитивният досега

ЕК отчита и конституционните реформи от 43-я парламент в съдебната власт и избора на ВСС, изреди още Цветанов. Изцяло сме доволни от доклада, който излезе за страната ни, обобщи той. И подчерта, че ЕК отбелязва, че от май в България вече има стабилност, правителството продължава реформите и в резултат има подем. Затова зам.-председателят на ГЕРБ призова политическите опоненти, които, по думите му, днес за пореден път са демонстрирали опити за дискредитиране на НС, да прочетат внимателно текстовете, защото като политици всички носят отговорност за стабилността. От нас самите зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата на доклади по механизма за сътрудничество, заключи Цветан Цветанов.

Прокуратурата: Липсата на нови препоръки в евродоклада е показателна за напредъка

Той увери, че правителството е стабилно. Четейки този доклад, всичко, което е написано в него, смятам, че имаме достатъчно аргументи, за да оборим опозицията в поредните опити за дискредитиране усилията на мнозинството, държавата и във връзка с предстоящото председателство, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Приемаме и ще се съобразим с бележките, свързани с публичните обсъждания на законопроектите, заяви Данаил Кирилов.
 
Цветанов съобщи, че до края на годината ще бъде гласуван и на второ четене антикорупционният закон.
БТА