Бойко Рашков: Броят на СРС-тата намалява в последните години
Бойко Рашков: Броят на СРС-тата намалява в последните години / снимка: БГНЕС, архив
Бойко Рашков: Броят на СРС-тата намалява в последните години
73917
Бойко Рашков: Броят на СРС-тата намалява в последните години
  • Бойко Рашков: Броят на СРС-тата намалява в последните години

В последните три години намалява броят на използваните специални разузнавателни средства. Това заяви председателят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков по повод отчет на дейността на службата за първото шестмесечие.

Рашков поясни, че в последните години се забелязва спад в използването на СРС-та. „Последните две-три години има един спад, който се забелязва дори и от доклада на председателя на Върховния касационен съд до парламента. Колегите, които са от т.нар. специализирана администрация, в момента са петима на брой, и по-голяма част от тях са бивши служители на точно тези служби, които са прилагали прилагането на СРС-та”, обясни той.

По думите му магистратите подхождат формално към специалните разузнавателни средства и не се възползват от правото да изискват материалите по разследването, за което се иска прилагането на СРС и на тази основа да се прецени дали подслушването е оправдано. Рашков заяви, че на фона на всеобщото мнение, че едва ли не всеки втори гражданин е подслушван и следен, в някои съдебни райони в страната изобщо не се използват СРС-та в хода на разследванията.

„Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Бургас, Добрич - изобщо няма използвани специални разузнавателни средства. Има една от тези 10 области, в които няма нито едно използвано СРС. Там изглежда действат на принципа „Парен каша духа”, коментира Рашков.

От началото на годината 15 жалби са постъпили от граждани в Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, сред които има и сигнали от депутати. Проверката, обаче не е установила неправомерно подслушване, категоричен е Рашков.