Премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, лидерът на БСП, вицепремиер и икономически министър в оставка Корнелия Нинова, както и съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев се събраха тази вечер точно в 19:00 ч. в Министерския съвет. Срещата бе запланувана още преди от преговорите за съставяне на кабинет да се оттегли „Има такъв народ“, а на нея трябваше лидерите на трите формации да доуточнят каква да е евентуалната управленска програма, по която работеха в първия кръг от разговори. Очакваше се да обсъдят и какъв да е вече ходът на преговорите и какви са възможностите за съставяне на правителство.

Около 22:00 ч. срещата приключи, но никой от присъстващите не се спря пред медиите, за да каже какво са се разбрали. 

"За съжаление, за пореден път отиваме на избори. От много време имахме съмнения, че ни е инсталиран сламен човек, но сега съмненията се оправдаха. Всеки е наясно в страната кой ги предизвиква и защо, но все пак сме длъжни да чуем всичко", това каза на влизане в МС преди срещата съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

"Не знам дали няма някаква възможност депутати от "Има такъв народ" да се разграничат от този, който ги е инсталирал като пионки. Може и да съм с конспиративно мислене, но този запис на ДБ не е случаен. И искам да попитам кое в него е толкова скандално", допълни Атанасов.

Съдбата на третия мандат, връчен на БСП, остава неясна. Изтеклият запис от заседанието на "Демократична България" допълнително усложни политическата ситуация и осигуряването на мнозинство в парламента.

Записът стана и причина за редица обвинения между доскоро преговарящите партии и даде повод на опозицията да атакува. А лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов излезе с извънредно изявление, излъчено по партийната телевизия, в което бе категоричен, че партията му излиза от преговорите за правителство.

Днес пред БНР председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов допусна, че все още е възможно да се състави правителство.

"Имаме две задачи - съставянето на правителство и решаване на проблема с КЕВР, които изискват повече време. Това е разумният подход, ако някой иска да носи отговорност за страната, не просто да мисли за собственото си его", коментира Иванов.

"Мислейки от гледна точка на рационалността, на прагматичността, на това, което е в интерес на страната, не мога да разбера какво пречи да се състави правителство. Просто трябва да седнем да обсъдим най-различни варианти", каза още Христо Иванов.

"Някои парламентарни групи имат политическа функционална неграмотност - не могат да разберат кога става дума за мое мнение, кога става дума за квалификация на взаимни позиционирания между политическите сили. Да кажеш, че заради това страната трябва да бъде хвърлена в избори, е висша степен или на тежка неадекватност, или на зависимост от плана на ГЕРБ и ДПС да искат да докажат, че без тях страната не може да се управлява. Само на този фон тези две партии могат да изглеждат приемливи и да се върнат във властта, за да я консумират по корупционен начин", допълни той.

"От гледна точка на рационалността и на прагматичността, на това, което е в интерес на страната, не виждам какво пречи да се състави правителство. Хората не искат да ги занимаваме със себе си. Това не е телевизионен риалити формат. Ние трябва да произведем решение. Като се нацупим, какъв проблем на държавата решаваме", посочи още Иванов.

Не закъсня и реакцията на "Има такъв народ". 

"Винаги съм се чудел кога и как се появява чувството за срам у един човек. В крайна сметка, не се срамуваш по желание. Или се срамуваш, или не се срамуваш. Е, как става така, че едни хора се срамуват от нещо, а други - не. Може би всичко това се корени в детството, семейството, възпитанието, училището, църквата. Не знам", написа Слави Трифонов на официалния си профил във фейсбук и допълни: "Но уважаеми приятелю, който четеш тези редове, абсолютен факт е, че ти или изпитваш чувство за срам, когато има нещо срамно, или не. А чувството за срам ни пази да не правим глупости и да не се излагаме, да си пазим достойнството и уважението към себе си. Сега аз не изнасям някаква лекция, а прости ви казвам как разсъждавам аз."

По думите му ръководителят на ДБ Христо Иванов не притежава чувство за срам.

"В петък, без да знае, че камерите и микрофоните в парламента работят, обясни на съпартийците си отношението към мен и към „Има такъв народ“. От неговите думи ми стана ясно, че аз, колегите от „Има такъв народ“ и хората гласували за нас сме втора ръка хора. Нас ни приемат с отвращение, за да има коалиция. Ние трябва да се съгласяваме с всичко, което казват другите три партии, не трябва да имаме министри, не трябва да казваме колко некадърно и неадекватно е дадено решение, колко нефелен и конституционно неиздържан е даден законопроект. Трябва да си мълчим и да правим, каквото ни кажат, защото иначе ще ни обвинят, че сме с ГЕРБ и ДПС и край с нас", посочи още Слави Трифонов. 

"След ситуацията от петък шансовете за съставяне на кабинет са малки. Христо Иванов трябваше да поиска прошка от ИТН, да видим дали можем да направим последен опит нещо да се поправи. Излязохме от коалицията заради счупеното доверие. Влизаме в диалог, бяхме искрени, а в същото време те задкулисно се договарят. Разбрах, че не ни уважават, че не ни смятат за равностоен партньор. Доверието и диалогът, които искахме да възстановим, не се получиха. Чуваме само едни обвинения - клиширани фрази, няма доказателства за нищо", подчерта пред БНР и Ива Митева от ИТН.

Министър-председателят в оставка Кирил Петков направи коментар пред NOVA  за случващото се през последните дни в динамичния политически живот у нас, като заключи "по делата ще ги познаете". Той заяви, че не са били изненадани от поведението на лидера на ИТН Слави Трифонов, няма опция той да бъде повече техен партньор и прогнозира, че най-вероятно се върви към избори. 

„Ние не можахме да повярваме, че от днес за утре пак има диалогичност, пак някой се е събудил с катарзис и затова ние поставихме ясно условие - Антикорупционната комисия и Бойко Рашков. Тъй като през последните месеци видяхме, че всеки има някаква политическа риторика, върху която се упражнява, не влага много смисъл в думите си. Затова, както се казва - по делата ще ги познаете“, заяви Петков.

„Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната „Македония”. Едни хора си играят на куклен театър. За Слави особено, но и ГЕРБ, Борисов, ДПС...Те си измислят някаква теза, през която да си направят оправданието, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им”, посочи премерът в оставка.

Той бе категоричен, че за него няма опция ИТН отново да бъде партньор в управлението.

"За мен е безсмислено да се мисли, че ще има пети катарзис на Слави Трифонов. Единственото, което се чудя, е как са се почувствали депутатите на Трифонов, когато за пореден път са включили телевизора и са видели техния лидер да ги хвърля под автобуса, като стратегия, репутация, без сигурно да ги пита тях", заяви Кирил Петков и допълни, че има поне още 8 души от ИТН, които според него са "свестни хора", но не възнамерява повече да води разговори с когото и да е било. 

По-късно лидерът на ИТН Слави Трифонов излезе с още един коментар в социалните мрежи, този път конкретно за вицепремиера в оставка Корнелия Нинова. По думите му "комунист власт и мандат не пуска”.

"Току-що г-жа Нинова категорично се позиционира и към отбора на лицемерите. Христо Иванов говори зад гърба й как се е вкопчила във властта и как пак иска да е министър, но тя няма проблем с Христо Иванов, а има проблем с мен. Добре дошла, Корнелия. Тази вечер лявата г-жа Нинова разговаря с него, с човекът от десницата, който говори нелицеприятни неща зад гърба й и с него ще мисли как да се състави ново правителство. Правителство, уж за спасението на България, а не правителство, благодарение на което г-жа Нинова да запази поста си. Ето я разлика между нея и мен - аз власт на всяка цена не желая", написа Трифонов.

"Общо взето, както г-жа Нинова продава оръжия за Украйна през трети страни, по същия начин г-жа Нинова иска да остане във властта през трети страни - през ПП и ДБ. Толкоз за г-жа Нинова", завърши поста си лидерът на ИТН Слави Трифонов.
 

По темата

БГНЕС, БНР, nova.bg, БТА