/ БГНЕС
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи коментар за изтеклите записи от заседанието на партията, които разбуниха духовете и предизвикаха вълна от коментари, реакции и обрати в решаващите часове от преговорите около третия мандат на БСП.

"Проблемите пред България са много по-сериозни от всякакви средношколски емоции и шушукания. Хората не искат да ги занимаваме със себе си и своите чувства. Те искат да поемем отговорност за състоянието на България. Имаме трудна ситуация, която ще стане още по-трудна, когато дойде зимата. Нека да бъдем малко по-зрели и да мислим повече за страната си, отколкото за своите болезнено възпалени ега", написа в профила си във Facebook Иванов.

По думите му записът показва една нормална и рутинна политическа дискусия в парламентарната група на „Демократична България“, каквато се провежда по няколко пъти всяка седмица, в която се дискутират различни сценарии и аспекти на позиционирането на политическите играчи на терена. И уточни, че именно затова пълният запис е качен на страниците на "Да, България" и "Демократична България”.

Според Иванов парламентарната група на ИТН трябва да реши готова ли е да заложи съдбата на страната на емоционална реакция, или на желание да бяга от отговорност от страна на техния ръководител, или ще намерят начин да се върнат в процеса.

„Големият въпрос е какво правим със страната си - наистина ли сме готови заради това, че Слави Трифонов нещо не му хареса в политически разговор да сурнем страната към следващото ниво на политическата криза. И то за четвърти път. Слави Трифонов си мисли, че може да използва този запис и да избяга от преговорите. По същия начин, по който си мислеше, че може да се скрие с темата Македония. И отново преценката му ще бъде грешна”, категоричен е съпредседателят на ДБ.

Той посочва, че реакциите показват и нещо друго и „всички ние трябва да се вслушаме в гласовете на ГЕРБ и ДПС”.

Те искат нови избори. Те искат още дестабилизация. Те искат по-голяма политическа криза, защото знаят, че само при тези условия ще се върнат на власт. Дали ще се подадем на желанието на ГЕРБ и ДПС да отидем на избори на принципа „След нас и потоп”, за да се задържат на терен с Пеевски и Борисов напред. Или все пак ще имаме волята, лидерската отговорност и гражданската трезвост малко да се справим със собствените си страшни възпаления и да помислим за страната”, пита Иванов.

„Виждайки желанието на тези озъбени и опулени хора, които искат да се докопат до властта, трябва ние да си зададем въпроса: „Това ли е, което искаме да направим със страната си?”. Не можем хвърлим страната в хаос, не може да я върнем на ГЕРБ и ДПС”, заключва той.