"За мен няма опция Слави Трифонов да е наш партньор отново", посочи премиерът в оставка
Министър-председателят в оставка Кирил Петков направи коментар пред NOVA  за случващото се през последните дни в динамичния политически живот у нас, като заключи "по делата ще ги познаете". Той заяви, че не са били изненадани от поведението на лидера на ИТН Слави Трифонов, няма опция той да бъде повече техен партньор и прогнозира, че най-вероятно се върви към избори. 

Третият мандат за съставяне на правителство бе връчен от президента Румен Радев на партия БСП и започнаха преговори между тях и доскорошните коалиционни партньори от ПП, ДБ и ИТН с цел неговото осъществяване. Но ситуацията се усложни, след като излезе запис от заседание на групата на ДБ в парламента, след който лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че партията му се оттегля от преговорите за съставяне на кабинет. Сега съдбата на третия мандат остава неясна, а тази вечер в Министерския съвет ще се проведе среща между Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова и съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев в търсене на изход от създалата се ситуация. 

Трети мандат, записи, нови обрати и край на четворната коалиция

„Ние не можахме да повярваме, че от днес за утре пак има диалогичност, пак някой се е събудил с катарзис и затова ние поставихме ясно условие - Антикорупционната комисия и Бойко Рашков. Тъй като през последните месеци видяхме, че всеки има някаква политическа риторика, върху която се упражнява, не влага много смисъл в думите си. Затова, както се казва - по делата ще ги познаете“, заяви Кирил Петков.

Относно изтеклия запис на ДБ, който разбуни духовете, Петков заяви, че не го е коментирал с Христо Иванов

„Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната „Македония”. Едни хора си играят на куклен театър. За Слави особено, но и ГЕРБ, Борисов, ДПС...Те си измислят някаква теза, през която да си направят оправданието, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им”, посочи премерът в оставка.

"Когато преди 7 месеца ние започнахме, подадохме ръка. Имахме съмнения, но подадохме ръка да бъдем потенциални, истински партньори в промяната на държавата", заяви Петков за отношенията с ИТН и допълни: "Много бързо, обаче, беше разочарование след разочарование за неща, които ни се струваха много целенасочени за усвояване на едни средства. След това видяхме, че има големи апетити за големи средства. Но това не ме изненадва".

На прага на нови избори и партньорства

Той бе категоричен, че за него няма опция ИТН отново да бъде партньор в управлението.

"За мен е безсмислено да се мисли, че ще има пети катарзис на Слави Трифонов. Единственото, което се чудя, е как са се почувствали депутатите на Трифонов, когато за пореден път са включили телевизора и са видели техния лидер да ги хвърля под автобуса, като стратегия, репутация, без сигурно да ги пита тях", заяви Кирил Петков и допълни, че има поне още 8 души от ИТН, които според него са "свестни хора", но не възнамерява повече да води разговори с когото и да е било. 

По повод заявката им за кандидатура за премиер, Петков заяви, че стоят зад нея. 

„С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев", коментира той и мотивира избора на ПП да предложи Василев за нов министър-председател: "Аз видях, че за момент има опасност да не се формира правителство заради мен лично заради това, което се случи със седемте руски дипломати. И всъщност, когато от БСП казаха: "Не можем с премиер Кирил Петков", аз си казах, че България ми е по-важна, каузата ми е по-важна, ще направя стъпка настрани, но трябва България да има шанс да има правителство за зимата. Не беше заради Слави Трифонов или Тошко Йорданов. Беше заради факта, че не исках да се чувствам като препятствие за формиране на правителство”. 

Премиерът в оставка бе категоричен, че „Продължаваме Промяната“ (ПП) ще са първа политическа сила, ако има избори. На въпрос дали е обсъждано съвместно явяване с „Демократична България“ (ДБ), Кирил Петков отговори, че партньорството най-вероятно ще се случи след изборите.

"Вярвам, че с ДБ и БСП ще стигнем до заветните 121 депутати, сега не ни достигнаха само четирима", коментира още той.

Газът за България

Кирил Петков коментира и визитата си в Азербайджан.

"Президентът Илхам Алиев беше приятелски настроен. Той каза, че може да ни бъдат доставени още половин-един милиарда куб. метра газ на годишна база", обясни Петков.

По думите му, обаче, трябва да бъде осигурена инфраструктура, по която газът да дойде до България.