55 955 четвъртокласници се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература и математика на 29 и 30 май. В понеделник е изпитът по БЕЛ, на който учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, съобщиха от МОН.

И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Изпитът по математика е във вторник, 30 май. Както и предишни години тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

За новата учебна година: 548 ще са иновативните училища в България

Изпитите започват в 10,00 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9,45 ч. Пише се с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Оценките от националното външно оценяване в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.