/ БГНЕС
Имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира техните права и дава нови форми на подкрепа. Това коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Аплодисментите са за работата на народните представители, които приеха окончателно закона за хората с увреждания и за всички, които имат принос да се стигне дотук", посочи той.

Окончателно: Приеха новия Закон за хората с увреждания

"За първи път финансовата подкрепа за хората с увреждания е обвързана с линията на бедност и размерът на финансовата подкрепа е определен в самия закон, защото знаете, че сега се определя в подзаконов акт", посочи социалният министър. Той отбеляза, че само за тази месечна финансова подкрепа, която е диференцирана в пет групи, в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за следващата година са предвидени 426 млн.лева. За сравнение разходите за интеграционни добавки през тази година са 152 млн.лева, добави Петков.

Петков: 2018 г. премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания

Министърът отбеляза, че с този закон се отговаря на редица изисквания на ратифицираната през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания, именно свързани с конституирането на органи, които ще насърчават прилагането й и ще осъществяват мониторинг. "Имам предвид Съвета за наблюдение, който се регламентира с този закон", уточни той.
БТА