/ БГНЕС
Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в среща на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма", съобщи пресцентърът на министерството.

Разговорите ще бъдат проведени под формата на видеоконференция в понеделник - 27 април, и участие ще вземат също така еврокомисарят с ресор "Вътрешен пазар" Тиери Бретон и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН.

Предвижда се по време на дискусията да бъдат коментирани конкретни предприети до момента мерки от държавите членки на ЕС и тяхната ефективност за смекчаване на негативните последици от COVID-19, както и ефективността на предприетите от ЕС мерки за ограничаване въздействието на разпространението на COVID-19 в сектор туризъм.

Очаква се участниците да обсъдят необходимостта от конкретно финансиране за отрасъл туризъм, създаване на възстановителен фонд на европейско ниво, както и създаване на неформална платформа за проследяване на различните мерки в отделните държави членки. Ще бъдат представени съществуващи или в момента разработвани национални планове за управление на кризи за туристическия сектор, както и необходимостта от въвеждане на такъв план на европейско ниво.