/ Агенция Афис
Усещането за политическо напрежение и желанието за ремонт на властта се събужда отново. Това показват резултатите от декемврийското изследване на обществените нагласи на Агенция Афис
 
Предпочитанието за промени във властта постепенно нараства. Ако след март желанието за нови избори беше спаднала с 14%, достигайки 13%, то през следващите месеци то постепенно расте и вече достига 21%. Аналогично расте и нагласата за създаване на нов кабинет в рамките на сегашното Народно събрание, сочат резултатите от изследването на Афис. Осем месеца след изборите усещането на населението за политическо напрежение по върховете отново се пробужда и достига 41%.
 
Барометър България: Доверието в правителството за първите 100 дни управление расте

Това се обяснява не толкова с представата за наличие на алтернативна политика и неин носител, колкото със заразителния ефект на нервността и неувереността, която бе демонстрирана по върховете - по конкретно от ГЕРБ по повод на корупционните разкрития и темата за приватизацията по време на прехода.
 

Агенция Афис


След кратковременно следизборно освежаване, рейтингът на основните институции отново се ерозира плавно.

Галъп: Повече оптимизъм за икономиката, по-малко за политиката

Доверяващите на парламента спадат от 25% на 22%, на правителството от 33 на 32%, на армията от 49 на 42%, на медиите от 43% на 41%, на синдикатите от 25% на 21% и т.н. Доверието в президента е достигнало определен таван от около 57%. Изключение е Европейският съюз, който бележи растеж от 48% на 52%.
 

Агенция Афис


И Корнелия Нинова, и Бойко Борисов стоят стабилно начело на своите партии. Въпреки впечатлението за вътрешно напрежение Нинова се ползва с доверието на 87% от избирателите на БСП. Борисов е още по-стабилен: 95% от избирателите на ГЕРБ му вярват. Едва 3% и 1% от избирателите съответно на БСП и ГЕРБ са на мнение, че при избор на нов лидер, различен от досегашния, партията ще стане по-силна.

Проучване: Президентската институция - лидер по доверие

Сумарната оценка за сегашната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти остава без съществени промени, но агрегатните суми крият комбинация между растящо недоверие сред негласувалите за тези две сили и растящо доверие сред гласувалите за тях.

При това се наблюдава асиметрия. Сред последователите на Патриотите се подобрява отношението към лидера на ГЕРБ, докато сред тези на ГЕРБ отношението към Валери Симеонов се влошава.
 

Агенция Афис


Проучване през юли: Оценка "Среден 3" за кабинета "Борисов"

Проучването е осъществено в периода 5-11 декември 2017 г. по метода на прякото интервю "лице в лице" в дома на респондента. Интервюирани са 1010 пълнолетни български граждани. Изводите са представителни за мнението на населението с избирателни права на територията на страната. Проучването е направено със собствени средства в рамките на традиционната изследователска програма на Афис.