/ Dariknews.bg, архив
4 жертви взели инциденти с волтова дъга по контактната жп мрежа през 2016-а
92547
4 жертви взели инциденти с волтова дъга по контактната жп мрежа през 2016-а
  • 4 жертви взели инциденти с волтова дъга по контактната жп мрежа през 2016-а
Четирима души са загинали след инциденти с волтова дъга през 2016 година. Във всички тези случаи става дума за качване върху вагони и навлизане в опасната зона на контактната мрежа, уточниха от Национална компания „Железопътна инфраструктура”. За да се намали рискът от подобни нещастни случаи, от НКЖИ са започнали да демонтират контактната мрежа в железопътни участъци, които вече не се използват. От дружеството коментираха още, че инциденти като този от 15 февруари, при който млад мъж загина при прехвърляне на кабел за интернет и телевизия над контактната мрежа, стават изключително рядко.

Дете оцеля след поразяване от волтова дъга (ВИДЕО)

Контактната мрежа по железопътната инфраструктура  не представлява риск за хората, стига да се спазва зоната на безопасност, каза Неделчо Спасов от НКЖИ. "За да се доближи някой до контактната мрежа, трябва умишлено да се качи на стълб от мрежата или на някаква конструкция - вагон или друго, за да попадне в опасната зона, която е до 2 метра от мрежата", каза Спасов и допълни: "Всеки човек, който дори неправомерно пресича железния път, е далеч от мрежата, която е на височина от 5.5 метра".

Опасност има, ако човекът или предмет, който той носи, е над височината от  3.5 метра. Така преди години от волтова дъга пострадаха рибари, чиито въдици навлязоха в опасната зона на контактната мрежа. Най-чести обаче си остават инцидентите с младежи, които се качват върху вагони.

16-годишна пострада тежко при селфи от покрива на влак

За 2016 година трагичните инциденти са четири. При тях младите хора, загинали от волтова дъга, се качили върху вагони и така влезли в опасната зона.

За да намалят подобни инциденти, от железопътната компания са започнали да демонтират контактната мрежа, в участъци, които вече не се използват и там не преминават влакове и не се извършват маневри.