100 милиона лева загуба за наркокартели
100 милиона лева загуба за наркокартели / netinfo

Над 100 милиона долара са загубите, причинени на южноамериканските кокаинови картели от международната полицейска операция, при която в Испания беше заловен катамаран с близо 2 тона и половина кокаин на борда, управляван от 33-годишния българин Стоян Манов от град Елхово.Според информация, от полицейските служби, зад този канал стои мощна международна организация, в която има и българи живеещи зад граница.

Залавянето на 2 тона и половина кокаин, е следствие от започналото в началото на 2005 година активно международно полицейско разследване по отношение на българи, които използват яхти в района на Карибския басейн, за пренасяне на скъпоструващия наркотик от Южна Америка към Европа. Установено е, че зад престъпната схема стои организирана престъпна група от български и чужди граждани, които чрез яхти от Южна Америка, разтоварват кокаина в Испания и впоследствие го транспортират към страните от Западна Европа. Първите сериозни загуби организацията търпи в средата на февруари 2005 година, когато в Барселона и Сотогранде са заловени съответно 819 килограма и 137 килограма кокаин. Тогава полицията арестува 16 души, 6 от които българи.

Открита беше и яхтата “ESPRITA”, с която изцяло български екипаж е превозил незаконната стока. През тази година, в началото на месец май, край Испания бе задържана яхтата “Океански бриз” и екипажа – 3-ма българи и един турски гражданин, превозващи 1,200 кг. кокаин. На 30 май т. г. на друга яхта “Океански вятър” испанската полиция арестува членовете на екипажа отново 3-ма българи и турски гражданин. В хода на полицейското разследване е установено, че през 2005 година престъпната група наема български капитани за управлението на плавателните съдове, използвани за контрабанда на дрога.