100 асансьора са спрени в Пловдив
100 асансьора са спрени в Пловдив / снимка: БГНЕС, архив

Общо 100 асансьора са спрени в Пловдив през миналата година от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това съобщи за Дарик нейният регионален директор за Южна България Димитър Михайлов.

Между 5 и 6 хиляди са асансьорите в областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Статистиката обаче не е точна, тъй като все още не е въведен електронен регистър. 1 200 от пловдивските асансьори подлежат на държавен надзор, а над 3 000 се проверяват от фирми, упълномощени от ДАМТН. За 2014-та от държавната агенция са проверени 800 асансьора в Пловдив. Получени са 50 сигнала за опасни асансьори и повечето от тях са основателни.

Във Велинград, където гост на местен хотел пострада сериозно и бе завлечен под кабината, бяха разкрити масови случаи на умишлено премахване на защитите на асансьори от фирмите за поддръжка.

До края на 2015 година трябва да се монтират устройства за контрол на товара в болничните асансьори. Освен това всяка кабина ще трябва да има аварийно осветление, предпазни щитове, специален GSM - модул за връзка със сервизната фирма. Срокът за всяко отделно изискване е различен.

Други новини от Пловдив