/ ThinkStock/Getty Images
Нова електронна услуга на Министерството на туризма ще заработи от утре
99849
Нова електронна услуга на Министерството на туризма ще заработи от утре
  • Нова електронна услуга на Министерството на туризма ще заработи от утре
От понеделник гражданите и бизнесът ще могат да използват всички административни услуги на Министерството на туризма по електронен път, от всяка точка на страната. Това ще става чрез интернет портал, в който след регистрация съответното лице ще изпраща заявка за нужната му услуга, вместо да се реди на опашка и да подава заявление на хартия. Към момента министерството предоставя 26 услуги, а годишно обработва около 1500 заявления, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. До края на тази година достъпът до портала ще стане възможен за всички европейски държави, а през следващата година ще обхване почти всички държави в света.
 
Първата стъпка за използване на портала на Министерството на туризма е регистрацията на съответния потребител. За нея се изисква валиден документ за самоличност, електронна поща и номер на мобилния телефон. Регистрацията се прави през мобилния телефон, като документът за самоличност се показва, а специална система проверява, дали той е валиден. Следва идентификация на лицето чрез снимане през системата, обясни проф. Георги Димитров, представител на фирмата-изпълнител на новата електронна услуга: "Прави се проверка дали съм 3D човек, да не използвам чужда снимка или маска. Тази технология е разработена в България. Тя е сертифицирана, дава същата степен на сигурност като лично явяване".
 
След потвърждаване на мобилния номер се стига до издаване на електронен подпис, който е безплатен през първата година, а от втората година ще струва по 2 лева месечно, ако се използват административните услуги. Проф. Димитров демонстрира и заявяването на конкретна услуга след регистрацията - вписване в списъка на правоспособните планински водачи. Системата изисква въвеждане на ЕГН и лицево разпознаване: "В рамките на това мое показване на лицето и това мое съгласие за предоставяне на личните данни се извършват незабавно всички проверки за това дали съм жив, дали документът е валиден, дали съм поставен под запрещение и всички други неща, които трябва да се съберат автоматично. Изпращат се тези лични данни, които министерството има право да обработи и автоматично данните се попълват в моето приложение без нищо да пипам".
 
Попълването завършва с подписване чрез електронния подпис, а заявяването на услугата отнема около 50 секунди. Реалният достъп до новата електронна услуга на министерството ще започне в понеделник, като заявки могат да се изпращат денонощно, а заявките от събота и неделя ще бъдат обработвани в понеделник.