Строеж на ски писти само в туристическата зона на НП „Пирин
Строеж на ски писти само в туристическата зона на НП „Пирин / снимка: БГНЕС, aрхив
Строеж на ски писти само в туристическата зона на НП „Пирин"
61622
Строеж на ски писти само в туристическата зона на НП „Пирин"
  • Строеж на ски писти само в туристическата зона на НП „Пирин"

Строителство на нови ски писти и спортни съоръжения ще се допусне в туристическата зона на Национален парк „Пирин". Това реши Висшият екологичен експертен съвет на заседанието си, което беше съпроводено с протести. Съветът одобри предложенията на община Банско за промяна на плана за управление на парка. Решението дава теоретична възможност за построяването на втори лифт, за каквото настояха банскалии. За целта трябва да бъде изготвен план за развитие на зоната и след това да има конкретно инвестиционно предложение. Всички те ще бъдат подлагани на екологична оценка, което ще отнеме поне две години, успокои зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Внесеното предложение е касаело не само туристическата зона на парка, но то е ограничено, каза още Манева. Решението на ВЕЕС е само препоръка към екоминистъра Нона Караджова, която ще трябва да вземе окончателното решение.

Решението на експертния съвет засяга така наречената буферна зона на националния парк, която е 2,5 на сто от общата му територия, каза още Евдокия Манева. И допълни, че самите спортни съоръжения представляват 0,2 на сто от територията на парка, допълни тя.

Манева подчерта, че нищо няма да се строи преди да има изготвен план за развитието на зоната и конкретно инвестиционни намерения, като всички те подлежат на екологични оценки.

Това изменение се приема една година, преди да се направи новия устройствен план на парка, който изтича догодина и трябва да е готов тогава, алармираха еколози вчера. В отговор, Манева каза, че това не е прибързано решение, а предложението на община Банско е внесено в министерството преди три години, но не е можело да се процедира преди
приключване на инспекцията на експерти от ЮНЕСКО. На заседанието на съвета присъства и вносителят на спорното предложение - кметът на Банско Георги Икономов, който аргументира намеренията си, като каза, че поради големия интерес легловата база в Банско също се е увеличила, а най-големият враг на екологията е бедността.

Според него има редица закони, които опазват природата и плана за управление няма да е в противоречие с тях. На въпрос за какво разширение на пистите става въпрос, Икономов отговори, че идеята е да се ползват стари съществуващи писти и съоръжения. „Разбира се, че ще се увеличат и пистите. Не знам защо всички сте против спорта, това не мога да си обясня", коментира той.

Разрешението засяга строежа на лифтове, ски писти и прилежащата инфраструктура към тях. Не се допуска обаче увеличаване на легловата база, а на мястото няма незаконно строителство, категорична беше Манева.

Самото министерство призна, че концесионерът в Банско е превишил правомощията си с близо 70 хектара, припомни Тома Белев от „За да остане природа в България", който присъства като наблюдател на заседанието на съвета. „С какви очи Манева ще предложи на министър Караджова решение на съвета, което облагодетелства офшорна компания с неясни цели", попита той.

По време на заседанието Манева се е обърнала към Тома Белев, като го е нарекла „най-некадърния директор, управлявал природен парк в България", разказаха очевидци. „Господин Белев иска да се чувства герой от началото до края и ви е казал поредната лъжа", каза тя.

Манева определи като „натиск" протестът, който се проведе пред сградата на екоминистерството, докато течеше заседанието, както и протестът снощи на същото място. Днес банскалии протестираха, с танци, тъпани, плакати и кукери в подкрепа на предложението за застрояване на парка. На същото място снощи еколози настояха промените в плана за управление да бъдат отхвърлени, защото те ще позволят застрояване на две трети от територията му. Манева определи тези твърдения като спекулации.

Междувременно група юристи в екоминистерството разглеждат резултатите от правния анализ за превишените правомощия на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД. Причина за възлагането на анализа беше това, че площта, която фирмата може да ползва по договор, е 99,55 хектара, но концесионерът е надвишил правомощията си с 64,7 хектара. Не е ясно дали това ще се отрази на плана за управление на парка, каза още Манева.

Еколозите от „За да остане природа в България настояват за разваляне на концесията на офшорния монополист „Юлен" АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник-министър Евдокия Манева. „Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка", заявяват еколозите в писмо до медиите, заради решението на съвета.