/ iStock/Getty Images
Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене от магаре не само е вкусно, но е и добро за вашето здраве, казва производителят Слободан Симич.
 
Има само една уловка - при 1000 евро (1130 долара) за килограм, то може и да е най-скъпото сирене в света. За уникалния продукт разказва АФП.

Сиренето помага за контролиране на кръвната захар
 

От 2012 г. Симич и неговият екип от фермери доят стадо от над 200 магарета, които живеят в природен резерват северна Сърбия, наречен Засавица. Тяхното мляко има свойства, подобни на кърмата и се рекламира от Симич като лекарство за редица заболявания като астма и бронхит.
 
"Човешкото бебе може да се храни с това мляко от първия ден, без да бъде разреждано", казва той, наричайки го "чудо на природата".

Кърменето не е просто хранене, а активна комуникация
 
Докато липсата на научни изследвания затруднява оценката на неговите здравни свойства, все пак се оказва, че млякото е с високо съдържание на протеини и е признато от ООН като добра алтернатива за хората с алергии към кравето мляко.
 
Но "това, което никой в света не прави и въобще никога не може да направи, е магарешкото сирене", казва Симич за своя водещ продукт.

Евтиният кашкавал - малко мляко и мазнини, много вода (ВИДЕО)

магаре
iStock/Getty Images

Млякото от магаре има ниски нива на казеин - вид протеин, който действа като свързващо вещество при производството на сирене. Но служител от персонала в Засавица открил, че части от магарешко мляко могат да се смесват с някои от това на козите, за да се получи ронливо сирене. Сместа също помага да се компенсира факта, че магарета произвеждат по-малко от един литър мляко на ден – в сравнение с 40-те литра, които кравата може да осигури.
 
Фермата продава между шест и 15 килограма сирене годишно, основно на чужденци и туристи, които я посещават, казва Симич. Тя също произвежда магарешки сапун и ликьор.

Магаретата на остров Санторини получиха защита (ВИДЕО)
 
За Симич бизнесът е и начин за защита на балканското магаре - животно, загубило своята популярност, откакто машините заеха своето място в селското стопанство. "Ние затвърждаваме нуждата от това животно и в момента се създават все повече ферми за магарета, търсенето им е по-високо, което е много добре за нас и за региона", казва той.
 
Уникалният продукт доби популярност през 2012 г. след слуховете, че сръбската тенис звезда Новак Джокович е поръчал годишна доставка, което той в крайна сметка отрече.

мляко правене на сирене
iStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС