Орешарски: Има ясна тенденция за свиване на сивия сектор у нас
Орешарски: Има ясна тенденция за свиване на сивия сектор у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В последните години има ясна тенденция за свиване на сивия сектор у нас, за което основните причини са намаляването на данъците и по-ефективната работа на данъчната и митническата администрация. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски пред депутатите от бюджетната и икономическата комисия.

Според главния прокурор Борис Велчев у нас е сбъркана системата на контрол, а контролните органи са между 24 и 31. Въпреки това в прокуратурата постъпвали по няколкостотин хиляди сигнала за нарушения годишно. Ако контролът беше по-добър и нашата работа щеше да е по-малко, посочи Велчев. Според него сред основните проблеми при разкриването на икономически престъпления е фактът, че работещите в сивата икономика ползват вече доста по-обмислени методи, а част от този бизнес се е интернационализирал, което затруднява съдебната система. Ясно е, че сивата икономика е покровителствена. Ако не беше, тя нямаше да е в тези обеми, категоричен е главният прокурор.

Колегата му от ВКП Петър Раймундов посочи ред несъвършенства в Наказателно-процесуалния кодекс, които пречат доказването на икономически престъпления. Пример за това било обстоятелството, че ако доказателства се съберат чрез СРС или анонимен свидетел, въз основа на тях не може да се издаде присъда.

Директорът на Националната агенция за приходите Мария Мургина обяви данни, според които през 2004 година всеки данъчен служител средно е допринасял за събирането в хазната на около 500 000 лева, а през тази година сумата е 1,8 млн. лева.

Депутатите от двете комисии приканиха представителите на държавните ведомства да им предложат за обсъждане промени в законите.

Контролните органи не работят достатъчно ефективно, но е по-ефективно отпреди, коментира Пламен Орешарски.