Одобриха на първо четене поправки в Закона за горите
Одобриха на първо четене поправки в Закона за горите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Одобриха на първо четене поправки в Закона за горите
55168
Одобриха на първо четене поправки в Закона за горите
  • Одобриха на първо четене поправки в Закона за горите

Парламентът отново отхвърли спорните промени в Закона за горите, с които се даваше възможност за строителство, без промяна в предназначението. Срещу тях имаше серия протести на хиляди граждани в столицата, след които се стигна до президентско вето. Одобрени на първо четене от мнозинството бяха поправки в закона, внесени от депутати от ГЕРБ. Социалистите се заканиха и тези измененията да бъдат пратени на Конституционния съд заради съмнения за лобизъм в регламентите за добив на дървесина.

„Каква е практиката? Както след купуване от стоковата борса, така и след купуването от тези милионни търгове, следва една много интересна практика, която се обръщам към вас като медии да я проверите на място - отидете в Доспат, отидете в Смолян, разпитайте фирмите, които купуват. Тези пакети от по 180-100 000 кубика се разбиват на пакети от по 2000 и се препродават през 20 лв. разлика на кубик, платена на ръка. Тоест създава се организирана контрабандна продажба на дървесина в България. И това става с дейното участие на министъра на земеделието в България. Защото тези фирми, използвайки чадъра на ГЕРБ, са абсолютно безконтролни вече в реализацията на тези количества. При това положение ние ще сезираме и компетентните органи, и данъчните органи да си свършат работата", каза депутатът от БСП Димчо Михалевски.

„Тук трябва да споменем въпроса в предложения законопроект за 25-те процента за това горските стопанства да могат сами да извършват сечта. Това като замисъл е добре там, където наистина няма да има интерес и там, където фирмите няма да участват. Само че това ли е интересът?Няма ли нещо скрито тук? Позволете ми да се съмнявам и то много силно. И остава под въпрос лобистката страна на въпроса", каза Петко Атанасов от БСП.

„Министър-председателят и еколози - към които аз имам огромни симпатии, на колене законодателстват: това - да, това - не. Този член става, този член не става, още повече законът беше приет. Случи се още по-лошо - когато беше подсказано на президента каква да му бъде реакцията по отношение на закона", каза Юнал Тасим от ДПС. Никой от ГЕРБ не взе думата, за да обори критиките.

Част от съществуващите лифтове в страната ще получат 20-годишно право на строеж, без земята под фундаментите им да се изключват от горския фонд. Това е записано в новия проектозакон за горите, който беше одобрен на първо четене от мнозинството. Става дума за онези лифтове и влекове, които са строени преди 1987 г. Тогава са изградени всички лифтове на Витоша, заради които беше предложена поправката. Тя дойде от екоорганизациите, за да се уреди проблемът с подмяната на лифтовете над София, много от които са амортизирани. Ако нямат право на строеж, съоръженията могат само да се ремонтират, не и да се подменят.

Миналия месец парламентът прие промени в Закона за горите, които предизвикаха острото възмущение и поредица от протести от страна на еколозите. Поправките, които позволяваха в горските територии да не се сменя предназначението на земята, а да се учредява право на строеж за определен период за спортни съоръжения например, бяха приети от парламента. След това президентът Росен Плевнелиев наложи вето, което пък бе посрещнато с протести от страна на малките населени места в планинските райони, виждащи в новите текстове възможности за регионално развитие. Премиерът Бойко Борисов изрази категоричната си позиция, че поправки в закона няма да се одобряват от парламента, докато няма обществен консенсус по въпроса.