Нейков: Отлагането на пенсионната реформа ще застраши пенсиите след 10 години
Нейков: Отлагането на пенсионната реформа ще застраши пенсиите след 10 години / снимка: БГНЕС, архив
Нейков: Отлагането на пенсионната реформа ще застраши пенсиите след 10 години
33175
Нейков: Отлагането на пенсионната реформа ще застраши пенсиите след 10 години
  • Нейков: Отлагането на пенсионната реформа ще застраши пенсиите след 10 години

Предлаганият от правителството пенсионен модел не осигурява адекватни пенсии и ще блокира системата за ранно пенсиониране при категорийните работници за от 3 до 7 години, заяви Красимир Кръстев от федерация „Химия и индустрия” към КНСБ по време на форум за пенсионните осигурителни системи. По думите му промените в Кодекса за социално осигуряване трябва да бъдат изтеглени от парламента. От своя страна председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков заяви, че отлагането на пенсионната реформа ще застраши пенсиите, които трябва да получават пенсионерите след 10 години, и предупреди, че това ще увеличава дефицита на държавния бюджет.

Заради липсата на контрол едва 6% от категорийните работници са били осигурявани от работодателите си в професионален фонд през целия си стаж, обясни Красимир Кръстев. В същото време по-високият им принос не им гарантира по-висока пенсия заради тавана на пенсиите, който е 700 лева. Според Кръстев алтернативите за реформа са: „възстановяване на вноските, повишаване на минималните осигурителни прагове, данъчни облекчения за доброволното пенсионно осигуряване, мерки, които вече на макроравнище съответните специалисти трябва да вземат и отговорно да ни предложат”.

Не намаляването на осигуровките, а намаляването им без поставяне на условия беше грешката на предишните управления, заяви бившият социален министър Иван Нейков. „Да си коректен при издължаване на всичките си осигурителни задължения и тогава да ти намаляват осигуровките”, допълни той.

Нейков припомни, че преди няколко месеца дефицитът на НОИ е стигнал 2,06 млрд. лева, а за догодина може да се очакват около 250 милиона отгоре, ако не започнат промените в системата.