Менда Стоянова: ГЕРБ не отстъпва под натиска на улицата
Менда Стоянова: ГЕРБ не отстъпва под натиска на улицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Менда Стоянова: ГЕРБ не отстъпва под натиска на улицата
47641
Менда Стоянова: ГЕРБ не отстъпва под натиска на улицата
  • Менда Стоянова: ГЕРБ не отстъпва под натиска на улицата

Ако бъде постигнато съгласие възрастта за пенсия да се вдига постепенно с по четири месеца през следващите три години, през 2012 година тази мярка ще засегне между 7 000 и 8 000 души, които са в предпенсионна възраст. Това каза за Дарик председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. В интервю за Дарик кафе тя съобщи, че в 12 часа днес предстои втора среща между депутатите от ГЕРБ и синдикатите във връзка с пенсионната реформа. Междувременно депутатите от мнозинството ще се срещнат и с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов.

По повод направеното снощи предложение възрастта за пенсия да се вдигне не с 1 година от 2012 г., а с по четири месеца през следващите три години Менда Стоянова уточни, че става въпрос за модификация на първоначалната идея на управляващите.

Предложението е по-приемливо от социална гледна точка, подчерта председателят на бюджетната комисия. „Целта на това предложение за повишаването на възрастта и преди съм казвала, че цели преди средносрочен и дългосрочен ефект", каза Стоянова. Краткосрочният ефект е бил изчислен за 2012 година на около 35 млн. лева. „Смятахме, че можем да дадем веднага тези пари за увеличаване на минималните пенсии от догодина, но ние сме готови на тази отстъпка, за да няма шок върху хората", подчерта тя.

По думите на Менда Стоянова разчетите на НОИ показвали, че от пакета мерки в средносрочен план ще се постигне ефект през 2017-2018 година, а именно тогава дефицитът в НОИ да бъде сведен до нула.

Освен това според Стоянова данните сочели, че всички работят по година и нещо повече от досегашната максимална възраст за пенсия. „Така че дори и в шоковия й вариант - с вдигането на възрастта с 1 година, тази мярка нямаше да засегне всички хора, а само около 15 хиляди от тях. Сега с тази по-плавна стъпка за 2012 година засегнатите ще бъдат някъде около 7000-8000 души", обясни шефката на бюджетната комисия.

Не смятам, че това което предлагаме е компромис, защото винаги сме залагали на решението на проблема в дългосрочен план, посочи Менда Стоянова. Тя подчерта, че това не е отстъпление под натиска на улицата.

Според нея вдигането на възрастта така или иначе няма алтернатива, защото в момента 2,6 млн. души осигуряващи се и работещи хранят 2,2 млн. пенсионери. Демографската картина ще се влошава - затова е повишаването на възрастта до 63 г. за жените и 65 г. за мъжете е неизбежно, напомни тя.

От планираните около 35-40 млн. лева за 2012 г. ще се лишим при това предложение от част от тези средства, защото около 25 млн. лева няма да дойдат - целта ни е обаче да ускорим реформата, за да няма дефицит в НОИ през 2017 -2018 г., аргументира се председателят на бюджетната комисия.

По думите й на срещата снощи синдикатите са подкрепили предложението на работодателите от средата на следващата година държавните служители сами да поемат своята част от пенсионната осигуровка. Според Менда Стоянова това няма да доведе до актуализация на бюджета за догодина, защото ефектът за първата година е неутрален.

„Еднократно заплатите на тези хора ще бъдат увеличени с размера на личните им осигуровки - някой би казал, че това от единия от другия джоб, но в средносрочен и дългосрочен план тази мярка е подходяща", смята Стоянова. Според нея тя ще доведе до фискален ефект, когато постепенно заплатите на тези хора ще се вдигат и те все повече ще поемат част от своята лична вноска. От друга страна, ще се повиши отговорността на държавните служители към пенсионната система и те ще бъдат равнопоставени на работещите в частния сектор.

Снощи синдикатите са поставили въпроса и за въвеждане на възраст за пенсия на военните и полицаите. „При тях се изисква само стаж, който в предложенията за промяна се увеличава с две години - на 27 години. Сами се сещате, че ако един човек започне работа в тези системи на 20 години, той на 47 години трябва да е пенсионер, а тогава хората са в силата си, като обикновено продължават да работят", обясни Менда Стоянова. По този въпрос, както и за други предложения, свързани с пенсионната реформа обаче няма да се говори на днешната среща със синдикатите. Ще бъде формирана работна група, която да обсъди тези идеи.

Очаквайте по-късно на сайта DarikNews.bg цялото интервю с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова