/ ThinkStock/Getty Images
Предложените в края на миналата седмица промени в Кодекса за застраховането са изцяло необосновани, коментира пред БТА адвокат Деян Николов, който повече от 10 години се занимава със застрахователно право.

Експертът посочва, че без никакво обществено обсъждане и без мотиви, между първо и второ четене в бюджетната комисия на Народното събрание са добавени разпоредби в проекта за изменение на Кодекса за застраховането, които са изцяло в ущърб на пострадалите и близките на загиналите в катастрофи.
 
Според него с предложените законови промени размерите на дължимите от застрахователите обезщетения при смърт ще бъдат намалени над 5 пъти. Тази промяна в закона, ако бъде приета, се предвижда да засегне и случаите на катастрофи, които са настъпили преди приемането на този законопроект, каквато е катастрофата край Своге например.

Финансовите измерения на един морален казус - обезщетенията при смърт на близък

"С тези разпоредби се въвеждат лимити за обезщетенията при смърт при пътно-транспортно произшествие. Ако бъдат приети тези лимити, размерите на обезщетенията при смърт ще бъдат намалени над пет пъти. Това е повече от драстично орязване на размерите на обезщетенията, което ще доведе до значително завишаване на печалбите на застрахователните компании и то на гърба на хората, които са загубили свои близки в резултат от катастрофа", коментира Николов.
 
Застрахователи искат ограничение в размера на обезщетенията за роднини при смърт на близък

"А още по-фрапантното е, че се предвижда тези законови промени да обхванат и вече настъпили инциденти. Например, ако се приеме предложеният законопроект, близките на загиналите в катастрофата край Своге ще получат над пет по-ниски обезщетения в сравнение с други хора, които вече са получили обезщетения за смърт на техен близък при друго пътно произшествие", пояснява експертът.
 
Таван от 20 000 лв. обезщетение за загинал при катастрофа

"Правилното решение в тази ситуация е нито орязването на обезщетенията на близките на загиналите в катастрофи, нито завишаването на цената на "Гражданска отговорност" за всички български граждани. Правилното решение е да се въведе бонус-малус системата, за която се говори от много години. По този начин тези водачи на автомобили, които са чести нарушители на правилата за движение по пътищата, ще заплащат по-скъпа "Гражданска отговорност", а за тези, които спазват правилата на пътя - цената няма да се вдига", коментира Деян Николов.
 
"Това е едно справедливо разрешение, което ще доведе до нужния баланс на пазара на застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите", изтъква още експертът.

Борисов разпореди на депутатите си да не гласуват промените в Кодекса за застраховането

В неделя председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат, съобщиха от пресцентъра на партията. Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка "Гражданска отговорност".
БТА