Оригинален открит урок на тема: „Виното - страстта на сомелиера“ се проведе в Професионална гимназия „Алеко Константинов“.

Участваха ученици и преподаватели от ПГ по облекло от Бяла Слатина, ПГ в село Габаре, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Криводол. Сред публиката бяха началникът на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова, инж. Петя Личева - експерт по професионално образование, Ерика Йончовска и Юлия Атанасова от Кариерен център-Враца.

Обявиха победителите в конкурса "Свята и чиста република"

Учениците от 11 и 12 клас  - професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“ откриха урока с презентация за виното. Специален гост-презентатор беше заместник-управителят на луксозния хотел РИУ Правец Ризорт Денис Ненчев, който представи по изящен начин избрани бели и червени вина.

Демонстрацията разбули някои тайни от занаята, неизвестни на широката публика, както и тънкостите при сервирането на питието. Присъстващите научиха за специалния съд, наречен декантер, който сомелиерите използват при дегустация на червено вино. 

Гостите дегустираха бяло, червено вино и розе. Изненада предизвика специфичен уред, чрез който червеното вино може да бъде състарено. Той се използва от производителите на „божествената напитка“ за установяване на вкусовите качества при бутилиране и престой в стъклена бутилка.

Демонстрацията продължи с приготвяне на различни коктейли, с които бъдещите бармани да впечатляват любителите на виното. Организаторите гарантираха, че никой непълнолетен не е пробвал алкохолните напитки.