Третото издание протече при изключително голям интерес. Организатор на събитието е Иван Цолов и то се провежда със съдействието на Община Видин, Община Калафат и „Дунав мост Видин - Калафат“ АД, благодарение на чиито усилия тази година парадът прераства в международен.

Видин е готов за Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“ 

Той стартира от паркинга на Общината, където близо 100 участници от България, Сърбия и Румъния бяха подредили своите автомобили. Гражданите имаха възможност да ги разгледат и да си направят снимки за спомен. След това колоната потегли към бившето военно поделение до крепостта „Баба Вида“ за официалното откриване.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков отправи своите поздравления към гостите и участниците, включили се в проявата. „Ретро парад Видин възникна спонтанно преди три години по инициатива на Иван Цолов, който дойде при мен, за да сподели своята идея.

След необходимите действия, заедно я превърнахме в традиция и днес гражданите на Видин и нашите гости от различни градове и държави имат възможност да се докоснат до автентични автомобили и мотоциклети.


Община Видин ще продължава и занапред да подкрепя това събитие и съм сигурен, че то ще стане много по-популярно. Нека продължаваме напред обединени - само тогава можем да постигаме такива големи, обществено значими цели”, каза Ценков. От своя страна Иван Цолов също благодари на видинския кмет, като му връчи плакет за всеотдайна подкрепа при организацията на Ретро парад Видин 2019.

Ремонтите във Видин - в срок

Сред участниците в събитието имаше двойка италианци, които от известно време са се установили в България. Те представиха своя автомобил Дачия 1300 от 1975 г. Йефта Павлович и Раде Алексич от Сърбия, се представиха с Форд Таунус 1982 г. и Форд Консул 1960 г.

Тази година кметът Огнян Ценков връчи своята купа на Деан Стевич, който участва с внушителния си автомобил Понтияк 1931 г. Той грабна наградата и на Организатора. В организираната томбола се раздадоха още десетки награди, осигурени от спонсорите на събитието. Най-големите сред тях бяха велосипеди и два телевизора.

След награждаването колоната от автомобили се отправи към Дунав мост 2, като за първи път в историята на ретро парадите, които са били организирани до този момент, се преминава на територията от една държава в друга.

Участниците посетиха съседния румънски град Калафат и се насладиха на едночасовата почивка на брега на река Дунав.