Първите лишени от свобода в най-новия затвор в дупнишкото село Самораново, най-вероятно ще бъдат настанени в него през септември, тъй като предстои обучение на служителите.

Това каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова, която посети затвора, предаде кореспондент на БТА в Кюстендил Елица Иванова.

Крум Зарков инспектира строежа на новия затвор в Самораново
 


Тя посочи, че надзирателите ще бъдат между 100 и 150 човека, които ще отговарят за 400 лишени от свобода, какъвто е капацитетът на затвора.

"Впечатленията ми са, че е направено нещо много мащабно – за година и четири месеца са построени и реновирани общо десет сгради", каза правосъдния министър. Освен помещенията за лишените от свобода, е изградена мултифункционална сграда с фитнес зала, медицински център, кухненски блок, зали за занимания в свободното време.

 


Комплексът включва и сграда с работилници, в които лишените от свобода ще могат да работят. В комплекса има училище, учебен център, библиотека, център за социални умения. Целият комплекс е на площ от 150 дка, обясни министър Павлова.

Тя посочи, че последният построен у нас затвор е преди 60 години в Плевен. Лишените от свобода в новия затвор ще бъдат по двама в килия, а затворът в Самораново ще е единственият без решетки в България. Стъклата на прозорците обаче са изградени от триплекс.
 


В новия затвор ще бъдат настанени лишени от свобода, които търпят присъди, затворът е от закрит тип, за хора с рецидив, обясниха от правосъдното ведомство.

Разходка в първия затвор без решетки, строящ се у нас (ВИДЕО)

Проектът е на стойност 35 млн. лева без ДДС и е финансиран изцяло по линия на Норвежкия финансов механизъм.

Разкриването на новия затвор няма да доведе до закриване на други, допълни министър Павлова.
 


При бъдещото настаняване на лишените от свобода в затвора критерий е адресната им регистрация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елица Иванова/БТА