Общинските експерти вече са изготвили проект за създаването му. За целта са необходими повече от 710 хиляди лева.

Създаването на центъра стана наложително след закриването на дома за изоставени деца в Боровци. Проектът предвижда в него бъде създадена среда, максимално близка до домашната. Децата ще бъдат по две в стая, към която ще има санитарен възел и гардеробно помещение. Отделно ще има дневна с трапезария, кухненски бокс, двор и други помещения. Стаите ще бъдат оборудвани със системи за повикване, както и лесно достъпен алармен бутон.

През януари децата в боровското сиропиталище са били петнайсет, а през февруари - дванайсет. Екипът специалисти, инспектирал през март дома, установил, че условията в него не отговарят на изискванията и стандартите. Тогава експертите препоръчаха съществуващата материална база да се превърне в защитено жилище за деца, излизащи от домове. Подрастващите, настанени в специализирани институции в Монтанско, са около триста.

Във всички общини и на областно равнище вече са създадени екипи, които разработват планове за реформиране, преструктуриране и закриване на домовете. Средства може да бъдат отпуснати от Европейския социален фонд по оперативната програма “Човешки ресурси”. Схемата й “За по-добро бъдеще на децата” ще финансира добре подготвени проекти за подобряване условията и качествата на грижите в социалните заведения.