Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП "Конкурентноспособност"
54208

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП "Конкурентноспособност"
  • Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП "Конкурентноспособност"

1 170 000 000 евро са осигурени по Оперативна програма "Конкурентноспособност". До момента от тях на фирмите у нас са изплатени само 9, 5 %, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той бе във В. Търново, за да открие нов завод за рециклиране на фолиа от полиетилен и полипропилен. Част от оборудването в предприятието е закупено по проект на Оперативна програма "Конкурентоспособност" на стойност близо 3 млн. лв.

Министър съобщи, че по програмата е създадено единно звено, което работи от месец и всички дейности са се ускорили значително.

"Намалени бяха съгласователните процедури, важно е оперативната програма да заработи на много по-високи обороти, защото изплатените средства на фирмите към момента са около 9,5 %, а това е изключително незадоволителен резултат. Надяваме се в края на годината да актуваме много по-голям процент от средствата и да имаме напредък в реалното им усвояване. Прекалено рано е да се говори за загуба. Няма да позволим това да се случи. Реално срокът за разплащане по реализирани проекти е края на 2013 г. ", коментира Делян Добрев.

Новото оборудване ще повиши капацитета на великотърновската фирма от 300 на 800 тона месечно и ще открие още 100 работни места. Инсталирани са машини за сухо пране на пластмаса, при което рециклирането се извършва без вода. Внедрена е апаратура за производство на чували и е пусната в действие линия за гранулиране с двойна филтрация, както и 8-цветна флексопечатна машина.  Заводът е разположен на площ от 2300 кв.м, а в сградния фонд са вложени 1,2 млн.лв. В цеховете се произвеждат торби за смет само за износ. За последните две години фирмата е спечелила два проекта по ОП „Конкурентноспособност" на обща стойност 5, 5 милиона лева.



Чуйте в звуковия файл какво каза министър Добрев при откриването.