Картина на робството е озаглавена рисунката, с която бе заето последното свободно място на Стената на героите. Паното отново е дело на сдружението „Възрожденци Варна", които сътвориха Възрожденската галерия на стената в началото на Аспаруховия мост.

Последната рисунка напомня за Баташкото клане. С нея авторите целят да изобразят картина на самото робство като цяло. Снимки на паното бяха публикувани във Фейсбук страницата на „Възрожденци Варна".

Преди това на Стената на героите бяха изрисувани портретите на Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Баба Тонка и Паисий Хилендарски. В реализацията на цялата идея има символика - стената се намира на бул."Христо Ботев" и ул. "Захари Стоянов", под така наречените "Барутни погреби".

Уличната Възрожденска галерия бе сътворена от „Възрожденци Варна" с лични средства и дарения на граждани. „Средствата сме ги събирали помежду си, затова и портретите се появяваха на стената през период от няколко месеца, докато съберем необходимата сума", споделиха за Дарик от родолюбивата организация.



Цялата стена е покрита със специален лак, отново с лични средства на „Възрожденци Варна" и дарения от хора, които харесват инициативата. Така изображенията ще се запазят за по-дълго време.

Идеята на "Възрожденци Варна" за изобразяване на бележити българи бе доразвита от сдружение с нестопанска цел „ДЕМО". До героите от Възраждането те изрисуваха портрети на ханове и царе. Проектът бе озаглавен „Гордостта на вековете".