Стената на героите е завършена, картина на робството до Левски и Ботев (снимки)
Стената на героите е завършена, картина на робството до Левски и Ботев (снимки) / снимки: „Възрожденци Варна” и Дарик Варна, архив

Картина на робството е озаглавена рисунката, с която бе заето последното свободно място на Стената на героите. Паното отново е дело на сдружението „Възрожденци Варна", които сътвориха Възрожденската галерия на стената в началото на Аспаруховия мост.

Последната рисунка напомня за Баташкото клане. С нея авторите целят да изобразят картина на самото робство като цяло. Снимки на паното бяха публикувани във Фейсбук страницата на „Възрожденци Варна".

Стената на героите е завършена картина на робството до Левски и Ботев (снимки)
netinfo

Стената на героите е завършена картина на робството до Левски и Ботев (снимки)
netinfo

Преди това на Стената на героите бяха изрисувани портретите на Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Баба Тонка и Паисий Хилендарски. В реализацията на цялата идея има символика - стената се намира на бул."Христо Ботев" и ул. "Захари Стоянов", под така наречените "Барутни погреби".

Уличната Възрожденска галерия бе сътворена от „Възрожденци Варна" с лични средства и дарения на граждани. „Средствата сме ги събирали помежду си, затова и портретите се появяваха на стената през период от няколко месеца, докато съберем необходимата сума", споделиха за Дарик от родолюбивата организация.

Цялата стена е покрита със специален лак, отново с лични средства на „Възрожденци Варна" и дарения от хора, които харесват инициативата. Така изображенията ще се запазят за по-дълго време.

Идеята на "Възрожденци Варна" за изобразяване на бележити българи бе доразвита от сдружение с нестопанска цел „ДЕМО". До героите от Възраждането те изрисуваха портрети на ханове и царе. Проектът бе озаглавен „Гордостта на вековете".

Стената на героите е завършена картина на робството до Левски и Ботев (снимки)
netinfo