Спор между Военното министерство и "Шалом" бави строежа на Сефарадската синагога
70998

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Спор между Военното министерство и "Шалом" бави строежа на Сефарадската синагога
  • Спор между Военното министерство и "Шалом" бави строежа на Сефарадската синагога

Спор между Министерството на отбраната и еврейската организация „Шалом” бави старта на проектирането за реновиране на Сефарадската синагога във Варна. Спорът е за собствеността на терена, върху който е разположен молитвеният дом и някогашната къща на равина. Това заяви за Дарик председателят на „Шалом” Варна Олег Калдерон.

„Военното министерство, което дълги години стопанисваше синагогата, не е направило нищо за нейното съхранение. Преди 4 години получихме правото на достъп до сградата, като сега водим спорове за т.нар. къща на равина, която също е част от еврейското културно наследство. МО все още не иска да ни я върне с мотива, че им е необходима  във връзка с националната сигурност - на територията ѝ била разположена важна апаратура. Аз не приемам подобна формулировка и се надявам да не става въпрос за задкулисни интереси, тъй като до ден днешен нито един министър не е направил нужното за решението на проблема”, сподели Калдерон.

По негови думи той е инициирал срещи с командващия на Военноморските сили и с бившия министър на отбраната Аню Ангелов. „Помощниците на Ангелов по правните въпроси и стопанисването на имотите обещаха пред него, че след седмица ще дадат отговор по казуса. Тази седмица продължава и до ден днешен, като впоследствие от МО получих един отговор, който обаче не е подписан от новия министър Найденов. Това е показател, че този проблем въобще не е достигнал до него. Надявам се, че бихме могли да решим въпроса с нормален диалог”, коментира председателят на „Шалом” Варна.
Той уточни, че дори и да получи спорните терени, организацията на евреите в България няма достатъчно финансови средства, за да изгради наново молитвения дом. Поради тази причина ще се търси международна помощ и спонсорство за проектирането и строителството.



„Трябва да се направи оценка дали стените на синагогата са достатъчно здрави, за да се укрепят, или ще трябва да ги съборим. Разбира се ще запазим фасадата такава, каквато е била. Ще съгласуваме проекта за реновиране и с Министерството на културата, тъй като Сефарадската синагога е архитектурен  паметник. Ние не искаме да вземем сградата и тя да бъде предназначена за 100-150 човека. Напротив, искаме на това здание да се радват много хора, тъй като то е значимо за нашия град. Още повече, че синагогата е отворен храм и може да бъде разгледан от всеки, който желае”, обясни още Олег Калдерон.

Сефарадската синагога е първата построена в града, като в открита през 1890 г. Строена е в мавритански стил, с отделни готически елементи, като фасадата е богато орнаментирана. Тя е една от най-големите в Европа от този вид, като наподобява архитектурата на средиземноморските еврейски молитвени домове. Състояинието ѝ в момента е плачевно – покривът е паднал, фасадата се руши, а теренът около нея е обрасъл с бурени .