Барман от Варна рисува патриотични образи върху кафе. На всеки 3 март самоукият творец украсява кафетата за клиенти с ликовете на Левски и Ботев, паметника на Шипка и цветовете на националното знаме.

Четвърта година 28-годишният Владимир Стоев радва с рисувани кафета клиентите във варненски бар. Любовта си към топлата напитка изразява със собствен художествен стил - изобразява лица, фигури, популярни символи, различни надписи и любовни послания. Патриотичните кафета обаче са му специалитет.

„На всеки национален празник държа да съм в смяната, която има най-много поръчки, за да правя точно такива патриотични кафета. Клиентите много им се радват. Дори идват до бара, запознаваме се, емоцията е много голяма", споделя Владо пред Дарик.

Ликът на Левски е първият, които опитва да изрисува върху кафе. Лицето на Кубрат Пулев обаче се оказва първият сполучлив рисуван образ. Следват Христо Ботев, Тодор Живков, Христо Стоичков и Слави Трифонов. Владимир Путин и Бойко Борисов също са се появявали върху каймака в чашата.



„Искам да напомня на нашия министър председател г-н Бойко Борисов, че държавата ни е мощен производител на таланти", пише Стоев под снимката с кафето с лика на премиера. Тодор Живков пък е определен от 28-годишния барман като „властелинът на комунизма".

Образите върху каймака талантливият барман сътворява с помощта на направени лично от него картонени шаблони. Разполага с около 200 такива, като изработката на всеки един отнема около час.

 

Последният шаблон на Стоев е с лика на Владимир Путин. Прави го след изказването на руския президент, че смята България за много близка страна.

Преди да стане барман, Владимир Стоев е учил иконопис, живопис, скулптура и графичен дизайн. Това му помага много в изкуството лате арт, както се нарича рисуването върху кафе. В лате арта варненският барман е самоук - учи се от видео клипове в мрежата. Иначе е изкарал курс за бариста - професионалист, специално обучен в приготвянето и сервирането на кафе.

Рисуването върху кафето става с шоколад на прах. Цветните картини се получават с помощта на гренадин (за червеното), зелен чай и синьо кюрасо.

Много от клиентите на Владо снимат кафетата с телефоните си. Често се случва клиенти да не смеят да отпият от кафето, за да не развалят красивата декорация.


Талантливият барман признава, че не приема бакшиши. Усмивката на доволния клиент за него е най-голямото признание. А страницата му във Facebook има хиляди почитатели.