До края на месеца комисия от Министерството на културата трябва да реши как да бъдат съхранени откритите артефакти на площада пред общината. При изкопните дейности там бяха намерени гробове от античността и именно тяхното обследване от експерти бави ремонтните дейности.

Няма как да се постави срок, в който те ще бъдат подновени или кога ще приключи цялостния ремонт на площадното пространство, обясни на среща с представители на фб-групите и граждани кметът Живко Тодоров.

Той информира, че след изпратени сигнали в Министерството на регионалното развитие, е направена документална проверка на проектите за Аязмото и пешеходната зона.

Експертите са констатирали, че няма нарушения при проведените обществени поръчки, а действията на общината са законни. 


В момента в града ни се извършват едновременно няколко ремонта, които създават сериозни неудобства на старозагорци, но има определени срокове, които трябва да бъдат спазени.

В противен случай има вероятност да изгубим финансиране, поясни кметът и обясни, че е необходимо да бъдат постигнати етапните цели, заложени в ОП „Региони в растеж“, за да получим средства за обектите, които не са включени в нея-Станционната градина и Летния театър.

„Често качеството на ремонтните дейности е лошо, налага се т.нар. ремонт на ремонта, което става за сметка на фирмите. Това се дължи на липсата на квалифицирана работна ръка в областта на строителството или на проектантски грешки.

Стремим се да ги отстраняваме, като осъществяваме и сериозен контрол“, разясни Тодоров. Той се ангажира да бъдат предприети по-строги мерки срещу запрашаването на старозагорските улици по време на ремонтите.

ВиК Асоциацията ще получи държавни средства за изграждането на канализация в ромския квартал "Лозенец", която да извежда дъждовните води. Само така ще бъдат предотвратени наводненията в града, увери кметът.