Кметът: До две години Стара Загора ще има модерна пешеходна зона
Кметът: До две години Стара Загора ще има модерна пешеходна зона / DarikNews.bg, архив

"Проектът за цялостно реновиране на пешеходната зона е във фаза "одобрение на проект". Смятам, че до една-две години ще бъде изпълнен". Това обяви в студиото на Дарик кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той обаче бе категоричен, че не се обмисля вариант да бъде приложено предложението на авторите на проекта да бъдат затворени части от улиците "Руски" и "Иван Шишман".

"Докато аз съм кмет няма да позволя да се коментира темата за затваряне на тези улици. Смятам, че не е разумно, ще стане прекалено много трафикът по другите улици. Смятам, че три метра, колкото е разстоянието, не е чак такъв проблем, че ще има движение", допълни кметът на Стара Загора.

Той допълни, че с проекта ще трябва да се съобразят и собствениците на временни преместваеми обекти, които сега са разположени по цялата пешеходна зона.

"Временните преместваеми обекти ще трябва да влязат в определени изисквания когато се реализира този проект. В момента има безразборно поставени временни обекти навсякъде. Те ще бъдат подредени и ще трябва да спазват определена визия. С времето ще се научат как да бъдат направени така че да отговарят на цялостната визия на града", обясни Живко Тодоров.

До края на тази седмица или най-късно в началото на следващата трябва да бъдат готови и велоалеите в града.

"Проектът за велоалеите е имал многократни обществени обсъждания, както и такива с граждани. Като кмет на Стара Загора ми омръзна от манипулации, изговориха се много неверни неща по темата. Не виждам никакъв проблем, защото приложението им зависи изцяло от културата на гражданите.

Срещата, която направихме през миналата седмица бе именно с цел да сложим край на манипулациите. Все пак след шест месеца идват избори и на определени представители, особено от БСП, им е много изгодно да говорят, че нещо се е провалило. А това всъщност не е така.

Това е успешен проект, защото се подобрява инфраструктурата на града и се осигуряват достъпни условия за велосипедисти, пешеходци и майки с колички, включително да се движат по тротоарите. Смятам, че разумните хора ще го оценят.

Решение за тези велоалеи е взел още общинският съвет през 2011, ние какво трябваше да направим да откажем да го изпълняваме при това с европейски пари. Всъщност и тук се говорят неверни неща като се твърди, че се правят с пари на данъкоплатеца. Това не е така, всичко се прави с европейски средства и ние ще бъдем най-недалновидната община, ако откажем да ги правим", обясни Живко Тодоров.