Националната агенция по приходите напомня на самоосигуряващите се лица, че месечните осигуровки, придружени от декларация образец 1, се внасят до 25 число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят и се плащат задължително по ЕГН на лицата, а не по Булстат.

Над 1830 лица от Област Стара Загора са допуснали грешки в подадените годишни декларации образец 6 за 2012г. и не са наредили дължимите суми по ЕГН на лицата, отчетоха от НАП. С цел своевременно отстраняване на грешките, същите ще бъдат служебно отстранени от инспекторите в агенцията, а там където е необходимо лицата ще бъдат поканени да подадат коригиращи декларации.

Самоосигуряващите се лица, които не са платили в срок задълженията си за социални осигуровки за 2012г., ще получат покани за погасяване на сумите в законоустановения срок. От НАП апелираха тези хора да проверят дали платените вноски са преведени по ЕГН, както и да проверят състоянието на данъчно-осигурителната си сметка. Справката е достъпна от портала за електронни услуги на НАП.

Важно условие при единната сметка е коректното подаване на видовете осигурителни и данъчни декларации, както и факта, че задълженията се погасяват по реда на възникването им.



Дори ново регистрирани фирми допускат грешката и внасят сумите на самоосигуряващите се лица по Булстат, а не по ЕГН, което води до проблеми в данъчно-осигурителната сметка на лицата, съобщиха още от НАП. От там припомнят още че при попълването на платежните нареждания, към единната сметка се вписва само ЕГН на самоосигуряващото се лице, а не както в масовите случаи и ЕГН, и БУЛСТАТ.

При започване или възобновяване на трудовата дейност, самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентния офис или дирекция на НАП в срок от 7 дни. Декларациите се подават лично, чрез упълномощено лице, или по пощата с обратна разписка.

Повече информация по темата може да бъде получена на телефон: 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна или на място в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.