Изтича срокът за плащане на осигуровки на самоосигуряващите се
Изтича срокът за плащане на осигуровки на самоосигуряващите се / DarikNews.bg, архив

Националната агенция по приходите напомня на самоосигуряващите се лица, че месечните осигуровки, придружени от декларация образец 1, се внасят до 25 число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят и се плащат задължително по ЕГН на лицата, а не по Булстат.

Над 1830 лица от Област Стара Загора са допуснали грешки в подадените годишни декларации образец 6 за 2012г. и не са наредили дължимите суми по ЕГН на лицата, отчетоха от НАП. С цел своевременно отстраняване на грешките, същите ще бъдат служебно отстранени от инспекторите в агенцията, а там където е необходимо лицата ще бъдат поканени да подадат коригиращи декларации.

Самоосигуряващите се лица, които не са платили в срок задълженията си за социални осигуровки за 2012г., ще получат покани за погасяване на сумите в законоустановения срок. От НАП апелираха тези хора да проверят дали платените вноски са преведени по ЕГН, както и да проверят състоянието на данъчно-осигурителната си сметка. Справката е достъпна от портала за електронни услуги на НАП.

Важно условие при единната сметка е коректното подаване на видовете осигурителни и данъчни декларации, както и факта, че задълженията се погасяват по реда на възникването им.

Дори ново регистрирани фирми допускат грешката и внасят сумите на самоосигуряващите се лица по Булстат, а не по ЕГН, което води до проблеми в данъчно-осигурителната сметка на лицата, съобщиха още от НАП. От там припомнят още че при попълването на платежните нареждания, към единната сметка се вписва само ЕГН на самоосигуряващото се лице, а не както в масовите случаи и ЕГН, и БУЛСТАТ.

При започване или възобновяване на трудовата дейност, самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентния офис или дирекция на НАП в срок от 7 дни. Декларациите се подават лично, чрез упълномощено лице, или по пощата с обратна разписка.

Повече информация по темата може да бъде получена на телефон: 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна или на място в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.