Шестокласникът Георги Георгиев от основно училище "Самара" стана първият председател на Общински детски съвет Стара Загора. Той бе избран снощи след оспорван дебат между осем кандидати, които представиха своите платформи и отговориха на въпросите на връстниците си. 

Изборът протече в три тура. След първото гласуване малките общински съветници дадоха предпочитанието си за четирима от кандидатите. Двама от тях получиха равен брой гласове-Георги и Ивон Тенева от СУ "Васил Левски". Накрая, след като и двамата отговаряха отново на  въпроси, с малък превес за  поста се пребори Георги Георгиев.

Водещ на избора бе кметът на "Млада Загора", Патрисия Желева, която насърчаваше децата  за участие във важния избор. За заместник-председател бе избрана Ивон Тенева. На срещата присъства и Райна Димитрова от отдел „Образование“ на Община Стара Загора, която оказва методическа помощ на децата.

Децата представиха и свои идеи, по които ще работят. Те включват организиране на Фестивал  на въображението за млади таланти, Спортен празник с благотворителна цел, почистване на целия парк „Бедечка“, участие в Деня на прегръдката съвместно с Младежки общински съвет, както и в инициативи свързани с борбата срещу тормоза в училище.


През следващата седмица предстои обучение за правата на детето, което ще се осъществи съвместно с отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ Стара Загора. Децата обмислят и покана за среща с общинския омбудсман.

Общинският детски съвет бе учреден на 20 ноември 2017 година. В него участват ученици от пети до седми клас от 16 старозагорски училища. Младите хора на Стара Загора ще се научат да действат като активни граждани, отговорни за своята среда и развитие, допринасяйки още в ранна възраст за организационното, културно и социално развитие своята общност и обществото като цяло. Форматът на Съвета остава с отворен характер и при желание и възможност ще приема нови членове.