Заловиха двама терористи, стреляли по публика в театър в Сливен. Междувременно престъпниците успяват да избягат с лек автомобил. Тактическото звено за бързи действия към ОД на МВР блокира колата на терористите, задържа ги, като действията му са подсигурени от екип с брониран автомобил на Групата за предотвратяване и пресичане на терористични атаки към РС „Военна полиция”.

Симулацията е тренировъчна демонстрация на действия при терористична атака, проведена от Областна дирекция на МВР и Военна полиция.

Обучението е в изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма. На тренировката бяха разиграни  действия на силите на реда при терористичен акт за залавянето на престъпниците  и овладяване на кризата.  

Решение за занятието е взето на заседание на Областния съвет за сигурност под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Със съдействието на директора на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов учебната операция се състоя на военния полигон „Ново село”.


Гости на събитието бяха зам.областният управител Камен Костов и директорът на Служба „Военна полиция” към МО бриг.ген. Борислав Сертов

Тренировката води директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков. Той оглавява временния оперативен щаб при терористична атака,  пряко ръководи действията в създалата се ситуация и координира съвместната работа на институциите на регионално ниво. 

В Сливен военните полицаи участват заедно с колегите си от МВР в антитерористични акции. Регионална служба „Военна полиция” има само в още три области в страната. Беше проиграна ситуация по възникнал терористичен акт, при който е открита стрелба по множество хора в обществена сграда, в центъра на град Сливен, с жертви и ранени.

По утвърдени процедури се задейства планът на ОД на МВР за противодействие на тероризма. Осигурява се евакуацията на цивилните граждани, трасе за линейките, които да откарат пострадалите в болница. 

Междувременно престъпниците успяват да избягат с лек автомобил. Автомобилът е засечен на бул.”Шести септември”. Следват заградителни мероприятия.

Тактическото звено за бързи действия към ОД на МВР блокира колата на терористите, задържа ги, като действията му са подсигурени от екип с брониран автомобил на Групата за предотвратяване и пресичане на терористични атаки към РС „Военна полиция”.


Подобна тренировка, от регионален мащаб, се провежда за първи път в страната.  Целта е да се повиши нивото на съвместимост между службите и институциите при терористична заплаха.  

На събитието присъстваха като участници или гости  членове на Областния съвет за сигурност: ръководителите на ТД на ДАНС, военно формирование 22 220, РС „ПБЗН”, представители на Областното пътно управление, ЦСМП, РЗИ,  община Сливен, началникът на РС „Военна полиция” и други.