/ dariknews.bg
Операцията се провежда по инициатива на TISPOL и се осъществява на територията на цялата страна
Пътна полиция Сливен ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Операцията е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL).

Скоростта, както в България, така и в другите държави от Европейския съюз, е основната причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой загинали и ранени. Целта на операцията е  намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране.

Тя има освен възпитателен ефект, ката и основен превантивен ефект. Статистиката сочи, че през 2017 година в страната превишената и несъобразена скорост продължава да е най-голям дял за пътнотранспортните инциденти по вина на водачите.

В рамките на кампанията до22 април екипи на Пътна полиция ще осъществяват засилен контрол в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета, като ще следят основно за спазване на разрешената максимална скорост за движение.

От 06:00 часа на 18 април до 06:00 часа на 19 април ще се проведе операция „24 часа контрол на скоростта”. В операцията ще се използват всички технически средства за контрол на скоростта, както през деня , така и през нощта.

По време на последната операция на TISPOL по контрол на скоростта, проведена през 2017 година, в сектор „Пътна полиция”-Сливен са констатирани 278 нарушения на скоростния режим, като 119 от тях са по време на 24-часовия контрол.
 
Пътна полиция призовава водачите, да спазват ограниченията на скоростта и  да бъдат толерантни към останалите участници в движението.