/ ОДМВР Сливен
Заловиха двама терористи, стреляли по публика в театър в Сливен. Междувременно престъпниците успяват да избягат с лек автомобил. Тактическото звено за бързи действия към ОД на МВР блокира колата на терористите, задържа ги, като действията му са подсигурени от екип с брониран автомобил на Групата за предотвратяване и пресичане на терористични атаки към РС „Военна полиция”.

тероризъм
Веселин Вълчев

Симулацията е тренировъчна демонстрация на действия при терористична атака, проведена от Областна дирекция на МВР и Военна полиция.

Обучението е в изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма. На тренировката бяха разиграни  действия на силите на реда при терористичен акт за залавянето на престъпниците  и овладяване на кризата.  

Решение за занятието е взето на заседание на Областния съвет за сигурност под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Със съдействието на директора на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов учебната операция се състоя на военния полигон „Ново село”.

Гости на събитието бяха зам.областният управител Камен Костов и директорът на Служба „Военна полиция” към МО бриг.ген. Борислав Сертов

Тренировката води директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков. Той оглавява временния оперативен щаб при терористична атака,  пряко ръководи действията в създалата се ситуация и координира съвместната работа на институциите на регионално ниво. 

В Сливен военните полицаи участват заедно с колегите си от МВР в антитерористични акции. Регионална служба „Военна полиция” има само в още три области в страната. Беше проиграна ситуация по възникнал терористичен акт, при който е открита стрелба по множество хора в обществена сграда, в центъра на град Сливен, с жертви и ранени.

полигон Ново село
ОДМВР Сливен

По утвърдени процедури се задейства планът на ОД на МВР за противодействие на тероризма. Осигурява се евакуацията на цивилните граждани, трасе за линейките, които да откарат пострадалите в болница. 

Междувременно престъпниците успяват да избягат с лек автомобил. Автомобилът е засечен на бул.”Шести септември”. Следват заградителни мероприятия.

Тактическото звено за бързи действия към ОД на МВР блокира колата на терористите, задържа ги, като действията му са подсигурени от екип с брониран автомобил на Групата за предотвратяване и пресичане на терористични атаки към РС „Военна полиция”.

полигон Ново село
Веселин Вълчев


Подобна тренировка, от регионален мащаб, се провежда за първи път в страната.  Целта е да се повиши нивото на съвместимост между службите и институциите при терористична заплаха.  

На събитието присъстваха като участници или гости  членове на Областния съвет за сигурност: ръководителите на ТД на ДАНС, военно формирование 22 220, РС „ПБЗН”, представители на Областното пътно управление, ЦСМП, РЗИ,  община Сливен, началникът на РС „Военна полиция” и други.