Областният управител Чавдар Божурски бе гост на празника, организиран от Областната дирекция на МВР-Сливен, по случай 139-годишнината от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Първото правителство на България след Освобождението се създава през 1879 година, министерствата са били едва четири. Едно от тях е било Министерството на вътрешните работи”, каза Божурски на тържественото събрание.

Лично премиерът Тодор Бурмов  е поел поста на министър на МВР, оглавил е и Министерството на народното просвещение, била му е възложена и отговорността за здравеопазването в държавата. „Преди да встъпи в длъжност, Бурмов е обнародвал от името на кабинета обръщение към съотечествениците си.

В него той признава, че е приел вменените му отговорности не без колебание. Защото „обстоятелствата, в които народът ни започва своя независим политически и граждански живот – казва той, са твърде важни, а мъчнотиите – твърде големи”.


139 години по-късно обстоятелствата, които формират съвременното гражданско общество, са все така важни, а мъчнотиите -големи, както е посочил Бурмов.  А Вие, служителите на МВР, първи се сблъсквате с обществените болести и язви”, подчерта областният управител.

„За разлика от други професии, трудностите във вашата работа и всеотдайността, с която й се посвещавате, обикновено не са публични. Изказвам голямото си уважение към Вашия труд! От името на гражданите на Сливен и областта изразявам благодарността си към Вас”, заяви Чавдар Божурски и пожела здраве и сполука за служителите на МВР и техните семейства.


На тържественото събрание областният управител връчи наградата „Полицай на месеца” на служители, отличени от ОД на МВР и общинската администрация, за проявен професионализъм при разкриването на престъпления през първите шест месеца на годината.

Голямата награда „Полицай на 2017-та година” получи Георги Георгиев, младши експерт в сектор „Криминална полиция” към  РУ на МВР-Нова Загора за разкриването на телефонна измама за 5 хил.евро. Призът - плакет и грамота, му поднесе зам.кметът Румен Иванов.

От името на кмета Стефан Радев и екипа му зам.кметът Иванов подари на Георгиев и сребърна възпоменателна монета на БНБ „Старият бряст”.  Приветствие към служителите на полицията поднесе и директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов.

Бяха прочетени заповеди на Министъра на МВР, на Главния секретар на МВР, на директорите на Районните управления към ОД на МВР-Сливен за награждаване на изявени служители. Гости на събитието бяха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.председателят на Окръжния съд в Сливен Мартин Данчев, председателят на Административния съд Слав Бакалов, председателят на Районния съд-Сливен Живка Георгиева, ръководителите на РС „Военна полиция” и Центъра за подготовка на специалисти полк Деян Цветков и полк. Любомир Вачев, директорът на Инспекцията по труда Ирена Иванова, много бивши служители на МВР, граждани. Поздравителни адреси изпратиха народните представители Десислава Танева и Галя Захариева.
 
Преди събранието на централния площад „Хаджи Димитър” се състоя официална церемония, с приемане на строя от директора на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков. 

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий произнесе прочувствено слово, в което приветства и напътства служителите на полицията с пожелания за здраве, сили, воля, мъдрост и благоденствие. Бяха поднесени венци в памет на загиналите за свободата на България.

Служителите от силите за бързо реагиране, под ръководството на гл.инспектор Данаил Илиев, направиха демонстрация за задържането на престъпници, извършили въоръжен банков обир.