Предложение за изграждане на голям завод за преработка на битови отпадъци край с. Дралфа ще гласува на редовното си заседание Общински съвет - Търговище. То е насрочено за утре, 28 май, от 9.00ч. в зала "Христо Самсаров".

Дневният ред включва 14 докладни записки. Сред тях предложения за побратимяване на община Търговище с украинския Болград, промени в бюджета, продажба на общински поземлени имоти и земеделски земи.

Ще бъде разгледано подробно инвестиционното предложение на фирма "Алтернативна енергия Търговище", която е заявила интерес да сключи договор с американската фирма Doich International за развитие на алтернативни енергийни мощности на територията на общината.

Според предварителната информация, Doich International, заедно с американските и партньори притежава 173 годишна практика в областта на дизайна, ноу-хауто, производството на оборудване и строежа на заводи за преработка на битови отпадъци. Досега Doich International е построила 31 завода само в Европа и над 70 в САЩ.



Според фирмата, технологията на завода елиминира нуждата от изграждането на бъдещи площадки за депониране на битовите отпадъци, а също така и разделното им събиране.

Утре общинските съветници ще решат дали да бъдат продадени земеделски земи в землището на село Дралфа в размер на общо 117, 370 дка. за изграждането на такъв завод.