Часовете на учениците от СУ „Трайко Симеонов“ не минават пред черната дъска. От няколко години дъските са бели, но отскоро те могат да се „управляват“ и с пръст подобно на съвременните телефони.
 
Нововъведението е част от интерактивното обучение, което е въведено в школото.
  
Даваме си ясна сметка, че децата обичат разнообразието, всичко да е много динамично и всичко да се сменя в рамките на една минута няколко картини, за да може да задържим тяхното внимание, казва директорът Галина Сакарова.
 
Ако мислим, че 10 часа едно дете може да седи на чина и само да пише, то значи сме изтървали детето. Затова смятаме, че независимо за кой предмет начинът е децата да получават интерактивно обучение, добавя тя.
 


Интерактивната дъска работи чрез лаптоп и проектор. Когато една задача се зададе от лаптопа тя се прожектира върху дъската, а учениците могат чрез докосване да я решават.

 
Използвайки подобен тип ресурси ученикът се превръща в активен участник в учебния процес. Той използва няколко сетива повече – той вече не само слуша и гледа, а вече може да управлява текстове, графики, да съставя свои задачи, обяснява лекторът Ангел Ангелов, който показва на учителите как най-пълно да се възползват от възможностите на новите технологии.
Според него при подобно интерактивно обучение мотивацията на учениците е по-голяма и са много по-концентрирани са в час.
 
Учениците също харесват новата технология на обучение.
 
Интересно ми е, че може да пишем на дъската, казва четвъртокласникът Краси. Освен, че му е по-забвано, той казва, че с новата дъска е по-удобно.


За да се реализира идеята за интерактивно обучение, от делигирания бюджет на СУ „Трайко Симеонов“ са заделени над 80 хиляди лева, обяснява директорът Галина Сакарова. Тя посочва, че няма класна стая, в която да няма мултимедия, лаптоп и интерактивна дъска.
Със средствата е обзаведен и нов компютърен кабинет, като така те стават 4 в училището.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.