За трети път общинските съветници на Родопи не успяха да изберат председател на местния парламент, научи Дарик. Точката беше отложена за следваща сесия след предложение на съветник от управляващото мнозинсто в ОбС, съставено от групата на ФОРОР, БСП, АБВ и Обединени земеделци.

Както Дарик ви съобщи, мандата на вече бившият председател Павел Гимишев беше прекратен предсрочно на 31 май, тази година. Имената на поне 6-ма съветници се спрягат за поста. Това са самият Гимишев, Васил Гюрдиев от групата на ФОРОР, Ренгинар Мустафова от АБВ, София Калинова и Ваня Хаджийска от ГЕРБ и един от предишните председатели Георги Цанков.

Засега все още не е ясно кога изборът за Съветник №1 ще бъде вкаран за гласуване отново. Поради отпускарския август, най-вероятно това ще се случи през месец септември, коментираха за Дарик съветници, пожелали анонимност. В момента длъжността се изпълнява от трима заместник-председатели, представители на ГЕРБ, Обединени земеделци и БСП.

На днешното заседание ОбС е взел решение да стопанисва още 5 години депото за неопасни строителни отпадъци в землището на с. Първенец – собственост на община Родопи. Припомням, че точно това е в основата на конфликта.



Общинското дружество „Спектър” ЕАД управлява сметището. На предишна сесия мнозинството тогава на ОбС в лицето на ГЕРБ, Обединени земеделци, Народен съюз с Павел Гимишев и ДПС взимат решение да освободят Васил Несторов - член на борда на дружеството.

„Настоящото управление на общината иска преобразуване на дружеството в общинско предприятие. По този начин правомощията по отношение на „Спектър ЕАД“ ще преминат изцяло в ръцете на кмета Пламен Спасов, а ние не сме съгласни с това“, заяви тогава за Дарик Васил Гюрдиев - един от вносителите на предложението за оставката на Гимишев.

Самият Павел Гимишев обяви неколкократно, че не е съгласен с упреците срещу него и ги нарече „голи приказки и обвинения“.