Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на полицията тази сутрин в 7:30 часа.

Директорът ГДНП Атанас Илков заяви пред медии, че той се е явил с неговия адвокат и изтекла лична карта. 

"Колегите са предприели всички действия да бъде освидетелстван в МВР болница, след което ще бъде настанен в Софийски затвор, където ще изтърпи присъдата си", каза той. 



Как е влязъл в страната ще стане ясно на по-късен етап. "Колегите все още не са разговаряли с него", каза директорът. 


Припомняме, че според официалните данни, Банев се укриваше след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България в случай, че се открие на територията на която и да е държава - членка на МОКП Интерпол.

Междувременно осъденият е бил установен в Украйна. Той е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е бил освободен с решение на съда с оглед придобито от него междувременно украинско гражданство. След това местонахождението му бе неизвестно. 

Брендо е осъден през 2013 г. на 6 години затвор за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари от трафик на наркотици. Той е действал на територията на България, Великобритания, Британските Вирджински острови, САЩ, Швейцария и Австрия. След произнасянето на присъдата е обявен за общодържавно издирване и е издадена Европейска заповед за арест.

През 2021 г. и 2022 г. той е подал молби до Софийския градски съд (СГС) за признаване и изпълнение на присъди, постановени от Румъния и Италия, но молбите му са били оставени без разглеждане, тъй като не е бил на територията на ЕС.

Наказанието му започва да тече именно от днес - 24 юни 2024 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС