С втора ефективна присъда - също неокончателна, се сдоби днес един от тримата подсъдими за жестокото убийство в Братаница - Илиян Найденов от село Ветрен дол. По настоящата дело 38-годишният мъж е обвинен за изнудване. В основата на което отново е земя, а целта – да застави новия й собственик да не я ползва.

Под отговорност и този път са подведени трима мъже, като другите двама са от Братаница. На първа инстанция са обвинени в по-леко престъпление - заплашване и употреба на насилие. Найденов получава 3 години условно с петгодишен изпитателен срок, Андрей Атанасов - 2 години и 3 месеца, също с 5 години срок на изпитване, а Христоско Христосков –-година и 10 месеца при 4 годишен изпитателен период.

Те обаче не се признават за виновни и обжалват пред Окръжния съд. При преразглеждането на решението обвинението е променено, за изнудване. Така и тримата получават ефективни присъди. Найденов – 3 години и 3 000 лева глоба, Атанасов – 2 години и половина и 3 000 лева глоба, Христосков - 2 години и половина. И за тримата изтърпяването на присъдите е при първоначален общ режим.

Освен това Найденов и Атанасов са осъдени да платят на пострадалия - Ивайло Митев, 10 000 лева за неимуществени вреди. Тримата трябва да поемат и разноските по делото.


Историята се разиграва през 2014 година, когато Ивайло Митев от София, заедно с брата на бившата си съпруга - Георги Захънов, решават да създадат орехови градини в новозакупени ниви. Те обаче са засяти с жито от Найденов. Двамата се били разбрали в предварителен разговор и не се очартавали проблеми.

През април същата година Захънов и нает работник с машина започнали да копаят дупки, където да посадени орехите. Там се появил и Найденов с джипа си, а след него – и Христосков с друг джип. Последвали заплахи, че ще го убият, осакатят и заровят. Мъжът повикал на помощ Митев, който пристигнал на място от София.

По-късно тримата били нападнати от група мъжи, дошли с 4-5 автомобила, заплашвани с убийство, бити, ритани. През цялото време им било повтаряно, че тези имоти са на Найденов и нямат работа там.


Най-тежко пострадал от побоя е столичанинът, който - според медицински документи, е бил със счупено ребро, порезна рана по долния клепач и множество кръвонасядания. Захънов имал оток по лицето, където е удрян с юмруци.

Пред съда тримата обвиняеми не признават вината си и пледират, че нямат нищо общо с престъплението. Присъдата им може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд. Илиян Найденов е подсъдим и по делото за жестокото убийство на 44-годишния Йордан Асенов от село Братаница, заедно със сина на кмета на селото Георги Спасов - Васил Спасов, и техен приятел - Георги Николов.

Мъжът е хванат да краде царевица от нива на Спасов и пребит на смърт. След това тялото му е захвърлено в напоителен канал. За това престъпление Спасов и Николов получиха по 16 години затвор от Окръжния съд, а Найденов-– 15, както и солидарно да платят по 50 000 лева обезщетение на жената на убития и шестте му деца.

Присъдите бяха намалени от Апелативния съд, като тази на Найденов беше 12 години. През лятото на тази година обаче Върховният касационен съд върна делото на апелативните магистрати за ново разглеждане. Окончателно решение все още няма.