На 22 ноември, заедно с церемонията по валидирането на пощенската картичка и плик, посветени на Плевенската епопея, бяха връчени и наградите на победителите в конкурса за рисунка, есе и песен, който беше проведен също като част от мероприятията по отбелязването на паметната за Плевен и за България дата 10-ти декември.

Преди връчването на наградите, академик Светлин Русев, който е председател на журито на конкурса сподели:
„Истинският награден тук е цялата тази изложба и всеки от участниците, който премина пътя на свободата на Плевен със съзнанието и с вълнението и историята, носи в себе си тази награда. Това е най-голямата награда според мен – пътят, по който минаха тези деца, вълнението, с което стигнаха до своите рисунки и разбира се това беше и награда за нас, които преглеждахме рисунките“. 

В първата категория – деца до 4-ти клас постъпилите рисунки са 57 като първото място е за Марина Сакарска – на 6 г., от детска градина „Слънце“. По решение на Съюза на българските филателисти, през 2018 г. отличената рисунка на 6-годишната Марина ще бъде издадена като марка. 

Новината съобщи Румен Петков, който е член на Инициативния комитет за отбелязването на 140 г. от Плевенската епопея.

На второ място е Максим Монев на 10 години, възпитаник на Артшкола „Колорит“, а третото място е за десетгодишната Далия Цакова. 
 
В категорията за деца от 4-ти до 8-и клас, са се състезавали 28 рисунки. На първо място е Магдалена Миленова – VII в клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, втори е Никола Ангелов от Артшкола „Колорит“, и III-то място е за Радослава Панкова – 11 години, също от Артшкола „Колорит“. Поощрителни награди получиха Станислава Парашкевова и Катрин Илиева.

В конкурса за есе първото място е за Елена Таракова, 18 години, 12 клас, ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров“ - Петрич. На II място е есето на Цветелина Христова, 15 години, 10а клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, а на трето – Любомира Димитрова, 16 години, 10 клас, СУ „Николай Катранов“ – Свищов. 
В конкурса за песни първото място спечели Ани Недялкова - на 15 години, от Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен, която е автор на текста и музиката на песента „Майка България“.

Румен Петков, който водеше събитието обяви, че песента на Ани Недялкова е била излъчена в ефира на Българското национално радио, часове преди обявяването на наградените.
„Песента е написана по случай освобождението на България, но тя се отнася и за настоящето, защото и в днешно време България води битки, и ние трябва да се борим за страната ни“, каза Ани Недялкова пред гостите на събитието, които имаха възможността да чуят песента.
Специален гост на събитието беше Негово величество Симеон Сакскобургготски.