"Два пакета памперси, които горе - долу стигат за месец са 50 лева. От тук нататък всеки нормален българин може да си направи сметката за какво стигат останалите пари", каза Ина Найденова - майка на две момчета - на 4 години и половина и на годинка и два месеца. Десетки майки с детски колички се събраха пред сградата на Община Плевен, като част от националния протест, организиран в повечето градове в страната. За момента писмо или подписка не са организирани, но това най - вероятно предстои.

"Според мен ще е добър варианта, всички да се подпишат. Протестът ни е национален и той е на всички родители", каза Ина, която е организатор на протеста за Плевен. Тя подчерта, че протестът не е просто на майките, а изобщо на родителите."Затова по - добрият вариант е подписката, защото така доста българи ще могат да ни подкрепят със своите данни и подписи. Говоря за всички, дори и за бъдещи родители. В момента има семейства, които нямат деца, но също стоят зад нас и ние се борим и за техните права, защото те са бъдещи родители".

"Лекарствата излизат по 60 - 70 лева, когато се разболее едно дете, да не говорим колко поскъпна храната и изобщо всички консумативи, като ток, вода. Парите са крайно недостатъчни за нашите деца. В същото време национална статистика показва, че сме на последно място по раждаемост, че ни застарява населението". Това сподели Владимир Димитров, баща на две годишно дете.

За нас това е по - скоро политика на геноцид, отколкото на насърчаване на раждаемостта."Реално, над 400 лева са средствата, необходими за месечното отглеждане на детето. В тези пари са включени и средства за памперси, храна, лекарства, дрешки, понеже малчуганите растат", каза бащата.



"Това ни е първо дете, но се замисляме, дали да имаме второ, при тези цени и тази национална политика. Тези 240 лева не са променяни вече от няколко години и трябва държавата и правителството да индексират спрямо цените на консумативите, които се вдигнаха.

Ние не искаме да отглеждане бъдещи емигранти, заяви Владимир Димитров.

Възрастна жена, която беше на площада сподели:"Искам да кажа, че тези хора са дошли тук с децата си, не знам дали някой ще ги чуе, да им дадат това, което им трябва. Децата имат най - голяма нужда майката да е спокойна и да си ги гледа. Аз имам внучки - близначки и съм много щастлива, ама с тези детски... Подкрепям тези млади хора - нека получат, което заслужават да го имат".