Административен съд - Плевен постанови решение, образувано по протест от Окръжна прокуратура - Плевен, против чл.7 ал.4 от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Червен бряг. В протеста са наведени доводи, че според цитираната разпоредба договор не се сключва и разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения върху общински имоти не се издава, ако молителят има финансови задължения за дължими такси и такива от гражданско-правен характер към Община Червен бряг.

След анализ на всички факти и обстоятелства по делото, Административен съд - Плевен установи, че не е в правомощията на съответния общински съвет да поставя сключването на договор и издаването на разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения в зависимост от факта дали лицето-молител има задължения към общината, след като нормативен акт от по-висок ранг не регламентира такова изискване. Протестираната норма противоречи и на чл.3 ал.3 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, тъй като посочената разпоредба не позволява на административните органи и органите на местно самоуправление при административно регулиране и административен контрол върху стопанската дейност да налагат ограничения и тежести, които не са необходими за постигане целите на закона.

При тези съображения Административен съд - Плевен постанови решение, с което отменя като незаконосъобразна разпоредбата на чл.7 ал.4 от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Червен бряг.

Решението може да се оспорва с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.