Окръжният съд в Ловеч измени днес мерките за неотклонение, наложени от Районния съд в Луковит, на двамата мъже - баща и син, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи – жени и деца, край село Карлуково, община Луковит, като ги остави за постоянно в ареста.

Пребиха жестоко шофьор на туристически автобус пред очите на пътниците 


Припомняме, че престъплението бе извършено на 22 юни след пътен инцидент между автобуса и лек автомобил, като по-късно беше изяснено, че двамата обвиняеми не са участвали в произшествието. След това Районният съд в Луковит наложи спрямо бащата Стойко Петров мярка за неотклонение "парична гаранция" от 2000 лева, а на сина му Роберто Петков - "домашен арест".

От прокуратурата протестираха определенията пред Окръжния съд в Ловеч и поискаха налагането на най-тежката мярка и за двамата – "задържане под стража".

Мерките на обвиняемите се гледаха днес в две отделни заседания и от различни тричленни съдебни състави.


Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков представи съдебно-медицинска и видео-техническа експертизи, както и още доказателства за престъплението.

Майката на Роберто Петков заяви, че синът й не е на трудов договор, но сам се грижи за тригодишното си дете и бременната си съпруга, като работи на частно. По думите й той страдал от епилепсия, но не помни кога последно е бил на лекар или в болница.

Прокурор Вълков каза, че това не е пречка за постановяване на по-тежката мярка, защото в ареста към затвора има 24-часово медицинско наблюдение. Той добави, че кадрите от побоя "не са за гледане".

Окръжният прокурор заяви още, че се очаква медицинска документация за състоянието на пострадалия от болница във Варна.

Прокуратурата протестира наложените мерки на сина и бащата, нанесли побой на шофьор на автобус

Окръжният съд прие, че може да се направи обосновано предположение, че Роберто Петков е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем, и с оглед на обществената опасност на деянието, което е "брутална демонстрация над установения ред", мъжът може да извърши друго престъпление.

"Решението на Окръжния съд в Ловеч е правилно, защото тази мярка е адекватна на извършеното престъпление, обществената опасност на деянието и на дееца", заяви прокурор Вълков пред журналисти на излизане от съдебната зала.

Според един от тримата адвокати на обвиняемия Радослав Монов мярката не е справедлива, но определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Във второто съдебно заседание по отношение на мярката на Стойко Петров прокуратурата поиска той да бъде оставен за постоянно в ареста със същите мотиви, които бяха изложени за сина му.

Окръжният прокурор определи действията на Петров като граничещи с цинизъм и безнаказаност. Според него това е агресивна проява, непровокирана с нищо от пострадалия, като подобни действия не могат да се толерират.

Пред съдията Стойко Петров поиска да му бъде оставена мярката "парична гаранция". "Семейството ми остава съвсем само - без никаква подкрепа. Снаха ми ще роди всеки момент. Имам 10-годишно дете, за което само аз се грижа, защото жена ми е със сърдечна недостатъчност. Трябва някой да се грижи за къщата", каза Стойко Петров.

Съдията измени мярката му и го остави за постоянно в ареста. 

В същото време пред Съдебната палата в Ловеч се бяха събрали близки и приятели на двамата обвиняеми от село Карлуково, като имаше засилена полицейска охрана.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Даниела Балабанова/БТА