Писмо до министъра на финансите за предприемане на законодателна инициатива за прехвърляне собствеността на одържавени имоти на общините изпраща областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов.  Става въпрос за одържавени имоти с укази на Държавния съвет на Народна република България през периода 1977 – 1978 година. Те са на лишените от българско гражданство лица, съгласно тогавашния Закон за българското гражданство. Той предвижда български граждани, които напуснат страната и не се завърнат в срок от 6 месеца, имотите им да се отнемат в полза на държавата. Съгласно разпоредбата на чл. 85, ал. 1, т. 6 от Закона за събиране на държавните вземания, тези имоти се приемат, съхраняват, управляват  и продават от Агенцията за държавните вземания.   

Такива имоти в област Кърджали са около 520 на брой на територията на седемте общини. Голяма част от тях са изоставени и се превръщат в потенциално опасни обекти. Тъй като до настоящия момент тези имоти не се управляват активно от никоя институция, областният управител счита, че най-добрият им стопанин биха могли да бъдат общините. Те имат финансовия ресурс, а и чрез тях биха могли да решат жилищни нужди на своите жители.

Допълнителен катализатор за подемане отново на инициативата е нещастният случай в джебелското село Тютюнче на 7 януари т.г., когато изоставена къща се срути и премаза баща и син. Вярно е, че сградата, която предизвика трагедията е частна собственост, утре би могло същото да се случи и с някоя от одържавените, но рушащи се постройки, коментира Коджаманов. Институцията Областен управител е предприемала действия по казуса още от 2003 г. като е информирала и е искала съдействие от министъра на държавната администрация. А през 2004 г. с официално писмо се е обърнала и към министъра на финансите за решаване на този проблем