Интересна, смешна, лесна за четене, вдига настроението, това е втората книга на кюстендилския талант Калин Василев. Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" представи сборника с разкази и новели "Авангардни безделници", а директорът София Пейчева изброи наградите спечелени от автора от различни конкурси. Десетки приятели на автора и на качествената книга изпълниха залата на Възрожденското училище. Душко Добрев прочете откъси от сборника, под съпровод на пиано от Павел Чавдаров.

Публиката чу част от "Там имаше една от онези, на които им викат бамбинки" и от "Романът на бъдещето/ е пътепис".

"Това е вторият ми сборник с разкази "Авангардни безделници". Съдържа и реални случки от живота на мои познати и приятели, като пишех им споменах, че тези истории ще излязат в книга и очаквах, че хората ще се пазарят да не излизат в книга и ще саботират, но се оказа, че са по- ентусиазирани и от мен, да видят техните истории бял цвят. Настояваха за реални имена, случки, напъваха за конкретни дати, всичко да е възможно най- достоверно, но аз не се стремях да го спазвам, защото в литературата е важно да има малко и художествен момент, не е достатъчно само да са нелепи ситуациите. Историите са предимно на млади хора. Например, описал съм живота на един любител на жените, които попада в различни ситуации, лъже, маже, но всеки път се измъква. В момента е щастливо женен, но мина през период, в който любовните мераци го спохождаха в заводи, полянки, по тревички и др. Засега го опазваме от жена му, лекичко променихме името", коментира с типичното си чувство за хумор Калин Василев пред Дарик.


Проф. Боян Биолчев харесва много ръкописа на "Авангардни безделници" и се разписва на гърба на книгата.



"Калин не търси прием в литературното шенгенско пространство, той прелита границите без претенции и без комплекси, ненатрапчиво изгражда внушението за един глобален свят, в който гониш някаква мечта, за да се завърнеш без нея вкъщи, осенен от познанието, че и тук, и там си бил само себе си. Няма маниакално самооблъщение на словото, езикът се стрелка многопосочно и миг преди да затъне в подвижните пясъци на маниерното, намира свежия оазис на хумора, където присвитото око вижда много повече от ококореното. В добронамерения му смях миражно потрепват лековитите сенки на тъгата", пише проф. Биолчев. Той е изразил готовност да представи "Авангардни безделници", по време на предстоящата й премиера в София.

"В битието си Калин е твърде порядъчен човек, дори с консервативни разбирания, но от къде тогава това разюздано въображение? Къси фрази, които не искат да стоят в кутийки Хулигански, тарикатски изрази!.....
От цялата си строга съвест и справедлива душа да известя , че тъкмо от Кюстендил тръгва на дълго и успешно пътуване в словесната джунгла един ужасно талантлив писател и смятам, че това изобщо не е комплимент към- Калин Василев", каза пред публиката Методи Джонев.

Издателите съветват младия автор да спре с новелите и разказите и да напише роман. И той е почти готов. Появата му на бял свят се очаква през 2015 г.

Калин Василев е бивш колега от Дарик- Кюстендил. Завърши право и работи като юрист. Това помага или пречи?

"Наскоро се завърнах от литературен семинар, имаше превод на мой текстове от американци и първия въпрос беше ти от семейство на юристи ли си или ти самия си юрист? Използвам някои от термините, на места съвсем абсурдно и не на мястото си, но за да се получават различни каламбури и да е по- весело, Това че съм юрист, по - скоро не ми пречи, а ми помага в историите, не ме прави и достатъчно сух, и обран към сюжети", отговаря Калин Василев. Ние добавяме, това го отличава от всички други автори. Успех на "Авангардни безделници"!